Kaupat huolissaan: Uusi tupakkalaki uhkaa nostaa ruoan hintaa

Uusi tupakkalaki uhkaa nostaa ruoan hintaa, kirjoittaa Päivittäistavarakauppa ry verkkosivuillaan.

Yritykset, jotka myyvät tupakkatuotteita, maksavat vuosittain niin sanottua valvontamaksua. Yhdistyksen mukaan uusi tupakkalaki moninkertaistaa maksut. Päivittäistavarakauppa ry:n lakimies Janne Koivisto sanoo, että kauppa ei voi kohdistaa valvontamaksujen korotuksia suoraan tupakan hintaan ja siksi muutos aiheuttaa kustannuspainetta ruoan hintaan.

– Tupakan hinta määräytyy maahantuonnin yhteydessä, kun tupakkaveroa peritään. Jos kauppa nostaisi tupakan hintaa, tulisi lisähinnasta maksaa myös veron osuus. Tämän lisäksi tupakkatuotteiden vähittäismyyntihinta tulee olla esillä jokaisessa tupakka-askissa suojakelmun alla, joten tuotteiden hinnoittelu kaupoissa on käytännössä mahdotonta, Koivisto selittää.

Yhdistyksen mukaan valvontamaksujen korotus iskisi etenkin pienmyymälöihin. Uuden lain mukaan kunta voi korottaa valvontamaksunsa aina 500 euroon myyntipistettä kohden tai jopa tuhanteen euroon, jos pisteessä myydään myös nikotiininesteitä. Tähän asti maksu on esimerkiksi Helsingissä ollut myymälän ensimmäisestä myyntipisteestä 125 euroa ja seuraavista myyntipisteistä 20 euroa kustakin. Näin pienen lähikaupan, joka myy tupakkatuotteita kahdella kassalla, vuotuiset valvontamaksut voivat nousta 145 eurosta tuhanteen euroon vuodessa.

– Lakia tulisi tarkentaa valvontamaksujen määräytymisen osalta. Tällaisenaan se rankaisee elinkeinoja ja kuluttajaa mutta tuskin edesauttaa tupakkalain tavoitteita. Myös kunnilta vaaditaan jatkossa harkintaa ja pelisilmää, jotta ei-toivotuilta seurauksilta vältytään, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Isossa kunnassa kauppaketjun kustannukset voivat nousta esimerkiksi 10 000 eurosta noin 200 000 euroon vuodessa.

Yhdistys pelkää myös, että moni pieni myymälä tai kioski voi joutua lopettamaan tupakkatuotteiden myynnin nousevien kustannusten takia. Se voi johtaa asiakaskatoon. Lisäksi yhdistys arvioi, että "tupakan laillisten myyntipaikkojen vähentäminen ylimitoitetuilla valvontamaksuilla" lisää myös tupakkatuotteiden matkustajatuontia, tuotteiden tilaamista verkkokaupasta sekä pimeää katukauppaa.

Uusi tupakkalaki tuli voimaan elokuussa. Sen mukaan esimerkiksi tupakka-askeihin tulee myös kuvavaroitukset eikä autossa saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.