Kauppasota peruttu: Yhdysvallat ja Kiina panevat tuontitullit toistaiseksi jäihin

Yhdysvallat ja Kiina välttävät toistaiseksi kauppasodan. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti sunnuntaina, että maat eivät määrää toistensa tuotteille ylimääräisiä tuontitulleja. Kiinan varapääministeri Liu He oli kertonut sovun synnystä uutistoimisto Xinhualle jo aiemmin.

Mnuchin sanoi Fox Newsin haastattelussa, että maiden välisissä neuvotteluissa on syntynyt puitesopimus, jota aletaan nyt toteuttaa.

– Kauppasota on nyt pantu jäihin, Mnuchin sanoi.

Hänen mukaansa Kiina sitoutuu siihen, että Yhdysvaltojen kauppavaje pienenee olennaisesti. Mnuchinin mukaan Yhdysvallat odottaa, että esimerkiksi amerikkalaisten maataloustuotteiden tuonti Kiinaan kasvaa jo tämän vuoden aikana 35–40 prosenttia. Lisäksi energian vienti pitäisi saada tuplattua.

Ministeri ei kertonut tarkkoja tavoitteita kauppavajeen kuromisesta mutta kertoi, että niitä on määritelty joka sektorille erikseen.

– Presidentti (Donald Trump) voi aina määrätä tuontitullit voimaan, jos Kiina ei kunnioita sitoumuksiaan.

 

Yli 370 miljardin dollarin alijäämä

 

Yhdysvaltojen kauppatase oli viime vuonna 375,2 miljardia dollaria alijäämäinen Kiinaan. Amerikkalaiset ovat tiettävästi vaatineet, että alijäämän pitää pienentyä ainakin 200 miljardilla vuoteen 2020 mennessä.

Maaliskuun alussa Trump määräsi kovat tullit teräkselle ja alumiinille ja sanoi, että halvan teräksen tuonti Kiinasta haittaa amerikkalaisia tuottajia ja kansallista turvallisuutta. Uudet Kiinan vientiin kohdistuvat tullit olisivat voineet alkaa astua voimaan jo ensi viikolla. Kiina vastasi uhkaamalla asettaa tulleja muun muassa maataloustuotteille, lentokoneille ja viskille.

Kauppasopu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä voi käydä kalliiksi Euroopan maille, elleivät ne pysty valvomaan etujaan, varoitti Ranskan talousministeri Bruno Le Maire. Le Maire sanoi CNEWS-kanavalle, että Yhdysvallat yrittää panna Euroopan maksamaan korvauksia Kiinan huonosta käytöksestä.

– Koko ajatus on täysin älytön ja käsittämätön Yhdysvaltojen liittolaisille, Le Maire paheksui.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.