Kaverukset perustivat laatikkotehtaan navettaan - nyt asiakkaana muun muassa Nightwish

Rakennemuutos.

Sana puskee väkisinkin mieleen, kun astuu sisään keiteleläisen Casemakers Oy:n tuotantotiloihin. Hamulan kylällä sijaitsevaan vanhaan parsinavettaan on rakennettu tehdas, jolla ei ole mitään tekemistä maatalouden kanssa.

Paikan päällä valmistuu nykyään laatikoita. Isoja, mustia laatikoita.

– Nämä ovat kustomoituja kuljetuslaatikoita eli flight caseja, toimitusjohtaja Matti Nuutinen kertoo.

– Kaikki, jotka kuljettavat herkkiä instrumentteja paikasta toiseen, tarvitsevat tällaisia.

Kuljetuslaatikot ovat Suomessa kohtalaisen kokoinen bisnes. Niitä valmistaa Casemakersin ohella viitisen yritystä, joista yksi – Viiking Case – on niin ikään savolainen.

Tapahtumatuotantoalalla pitkään työskennellyt Nuutinen näki vuonna 2014, että markkinoilla on tilaa uudelle tulijalle.

– Esitystekniikkayritysten kalusto uusiutuu nopeaan. Se tarkoittaa tasaista kysyntää uusille laatikoille, koska ne tehdään mittatilauksena, hän aloittaa.

– Joustavalle valmistajalle oli selvä markkinarako. Asiakkaiden tarpeet voivat ilmaantua hetkessä, ja silloin on saatava boksia tehtyä vauhdilla.

Vauhdilla on edennyt myös Casemakersin tarina. Vasta kolmisen vuotta pystyssä ollut yritys on noussut runsaan 150 000 euron liikevaihtoon käytännössä tyhjästä.

Kaiken aloitti Nuutisen ja Henri Hännisen arkinen ajatustenvaihto.

– Henri oli tehnyt sähköbassolleen laatikon, ja minä olin ollut tekemisissä laatikoiden kanssa töitteni puolesta, Nuutinen muistelee.

– Olimme sitä mieltä, että asiat voisi tehdä tällä alalla paremmin. Ja kun meillä oli aikaa, intoa ja vähän rahaa, päätimme hoitaa homman itse.

Lukioaikoinaan tutustuneet kaverukset ostivat edullisen sirkkelin ja kuljettivat sen Nuutisen lapsuudenkodin vanhaan navettaan. Se on nyttemmin muuttunut täysiveriseksi laatikkotehtaaksi.

Solumuovilla pehmustettujen mittatilauslootien ulkopinnat syntyvät tietokoneohjatusti joko vanerista tai muovista.

– Materiaali riippuu käyttötarkoituksesta, Hänninen avaa.

– Puu on kestävää, mutta painaa muovia enemmän. Tästä syystä sitä ei käytännössä koskaan käytetä laatikoissa, jotka menevät lentokoneisiin, hän jatkaa.

Casemakersin työ on jatkuvaa tasapainoilua kestävyyden ja keveyden välillä. Varsinkin ulkomailla kiertävät muusikot odottavat, että valmiit laatikot paitsi suojaavat, myös painavat mahdollisimman vähän.

Keiteleellä valmistettuihin flight caseihin luottaa muun muassa pian kiertueelle lähtevä Nightwish.

– Nopeimmillaan peruslaatikko voi syntyä parissa tunnissa. Monimutkaisimmat esitystekniikkalaatikot vievät monta päivää, Hänninen arvioi.

Matti Nuutinen uskoo Casemakersin tuotannon laajenevan jatkossa entisestään. Yhtiöllä on hänen mielestään kaikki kasvun avaimet.

– Henrin inssitaidot ja minun kontaktini ovat hyvä soppa. Työnjakomme ja vahvuutemme ovat selkeät, Nuutinen miettii.

Lisäbuustia laatikkomaakareille antaa navetta, joka alkaa pitkällisten muutostöiden jälkeen lopultakin tuntua miellyttävältä.

– Niin, ensimmäinen talvi painettiin ilman kunnon lämmitystä... Ja vesivessan saimme tänne viime syksynä, Hänninen kertoo nauraen.

Maaseudun kassimaakarit

Keiteleläinen Casemakers valmistaa kustomoituja kuljetuslaatikoita. Yhtiön asiakkaina ovat muun muassa tuotantoyhtiöt, esitystekniikkayritykset ja muusikot.

Casemakers perustettiin vuonna 2014. Alun perin yrityksen kotipaikka oli Kuopio.

”Kassimaakareiden” tehdas on piskuisella Hamulan kylällä Keiteleellä. Koko tuotantolinja on rakennettu maatalon entiseen navettaan.

Perustajat Matti Nuutinen ja Henri Hänninen ovat lapsuudenystäviä. Heidän haaveenaan on kasvattaa Casemakersista Suomen johtava kuljetuslaatikkotoimittaja.

Tällä hetkellä Casemakers työllistää yrittäjien ohella yhden täysipäiväisen työntekijän ja vaihtelevan määrän osa-aikaisia. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli noin 160 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Venäläisviranomaiset tekivät ratsian Wärtsilän tiloissa Venäjällä

Talouden Nobel-palkinto kolmelle köyhyystutkijalle

Kuluttajahinnat laskivat hieman syyskuussa – vihannekset halpenivat

Nesteen it-järjestelmissä on häiriö – aiheuttaa viivästyksiä jakeluun

Marimekko nostaa ennustettaan tämän vuoden liikevoitosta

Pizza-onlinesta saa nyt myös McDonald’sin ruokaa

Matkailu- ja ravintola-alalla myynti oli kesällä vilkkaampaa kuin vuosi sitten

Yrittäjät ovat valmiita maksamaan päästöistä enemmän veroja – ehtona yrittämisen ja työn verotuksen keventäminen

Tänään ratkeaa talouden Nobelin saaja

Sahoilla alkoi pudotuspeli – Keitele Groupin Matti Kylävainio: "Ei tarvitse heittää pyyhettä kehään"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.