Kazakstan on hyvä vaihtoehto Venäjälle

Venäjän viennin hiipuminen tai jopa täydellinen loppuminen näkyy Itä-Suomessa monessa, ja varsinkin elintarvikkeissa ja matkailussa. Sen sijaan esimerkiksi teknologiaviennin puolella on paljon sellaista, joihin pakotteet eivät yllä. Vaihtoehtoisia markkinoita on haettu ympäri maailmaa.

– Venäjän viennille vaihtoehtona on Kazakstan. Se on siinä mielessä mielenkiintoinen maa, että siellä on maailmannäyttely vuonna 2017 ja sinne rakennetaan todella paljon. Esimerkiksi saksalaiset ja hollantilaiset ovat siellä vahvoilla ja suomalaiset loistavat poissaolollaan. Siellä olisi nyt saumaa, kun olisi vain rohkeutta lähteä, sanoo Finpron Itä-Suomen aluepäällikkö Seppo Tossavainen.

Hänen neuvonsa yrityksille on, ettei liiketoiminnasta kannata rakentaa yli kolmasosaa Venäjän varaan.

– Se on konkurssin riski. Kannattaa ottaa 25-30 prosentin osuus, hajauttaa riskiä ja rakentaa vientitoimintaa myös muualle. Euroopassa kasvavat markkinat ovat Iso-Britannia ja Norja. Lisäksi esimerkiksi Kanada on alihyödynnetty markkina.

Itä-Suomessa kansainväliset suuryritykset vastaavat 80 prosenttia viennistä. Sen sijaan Pk-yritysten viennin osuus on täällä pienempi kuin muualla maassa.

– Viennin ongelmat yrityksissä kulminoituvat usein hyvän johtamisen sekä myynnin ja markkinoinnin puutteeseen, jatkaa Tossavainen.

 

Finpron muodostavat Export Finland, Invest in Finland sekä Visit Finland. Ensimmäinen auttaa pk-yrityksiä kansainvälistymään, toinen hankkii lisää ulkomaisia investointeja Suomeen ja kolmas kasvattaa matkailijoiden virtaa Suomeen.

Finprossa työskentelee yli 200 asiantuntijaa yhteensä 45 eri maassa. Se on myös osa Team Finland -verkostoa.

Parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee muutosta, jossa Finpro muuttuu rekisteröidystä yhdistyksestä valtion kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi.

– Pääsemme sen jälkeen tekemään viranomaisyhteistyötä ja voimme vaihtaa tietoja eri toimijoiden kesken. Olemme olleet aikaisemmin sellaisen ulkopuolella, sanoo Tossavainen.

 

Finpro johtaa Suomessa myös Enterprise Europe Network -verkoston toimintaa. Se on vuonna 2008 Euroopan komission käynnistämä maksuttomia kansainvälistymispalveluita pk-yrityksille tarjoava verkosto, joka toimii yli 50 maassa.

– Tämä on Euroopan laajin kansainvälistymispalveluita tarjoava verkosto, johon kuuluu noin 600 organisaatiota ja yli 3 000 asiantuntijaa. Siellä on yrityskontaktipörssi, jossa on noin 12 000 yritystä. Suomalaisia niistä on alle 30 kappaletta, joten kyllä siellä tilaa on, sanoo asiantuntija Aija Kalander.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.