Keiteleen farkkutuotanto siirtyy Viroon

Pohjoismaiden suurin farkkujen valmistaja M.A.S.I Company aikoo lakkauttaa ylioppilaslakkiyksikkönsä Jyväskylässä ja lopettaa myös farkkuryhmänsä nykyisessä muodossaan Keiteleellä. Farkkujen alkutuotanto tapahtuisi jatkossa alihankintana Valgassa Etelä-Virossa.

Yrityksen toimitusjohtaja Pekka Vyyryläinen kertoo, että muutokset tehdään ensi kesänä.

– Virallisia päätöksiä ei ole, mutta olemme todenneet yhteistoimintaneuvotteluissa tilanteen: pahimmillaan se tarkoittaa, että Suomessa irtisanotaan 35, joista viisi Jyväskylässä ja noin 30 Keiteleeltä, hän arvioi tiistai-iltana.

– Pesula, varasto ja viimeistely jäävät ehdottomasti Keiteleelle. Viimeistelyä jopa vahvistetaan, Vyyryläinen sanoo.

 

Suomessa yrityksellä on liki 130 työntekijää, joista Keiteleellä on noin 90. Puolenkymmentä on Jyväskylässä ja noin 30 markkinoinnissa Helsingissä ja myymälöissä. Jyväskylän lakkiyksikkö tuli yritykselle Fredriksonin oston takia.

Vyyryläinen selvittää, että muutoksen pääasialliset syyt ovat väen ikääntyminen ja eläköityminen eivätkä yrityksen taloudelliset vaikeudet.

– Parempi yrittää pitää Suomen henkilökuntaa, vaikka hieman pienempimuotoisena, hän sanoo.

 

Keiteleen farkkutehtaalla tehtiin viime keväänä lyhennettyä viikkoa.

– Viitasaaren tehtaan lopetuksen jälkeen olemme tehneet positiivista tulosta. Lähivuosina eläköityy vielä lisää väkeä, Vyyryläinen selvittää.

Vyyryläinen kertoo, että Jyväskylässä on puolenkymmenen, jo iäkkäämmän ompelijan hatturyhmä, joka tekee ylioppilaslakkeja.

– Toukokuun loppuun asti he ovat töissä, mutta sitten ryhmä siirretään Keiteleelle, kun suurin osa heistä saavuttaa talvella eläkeiän. Lakkien teko siirretään Keiteleen tehtaalle, jonka nykyisestä housuryhmästä irrotetaan viisi tai kuusi lakkiryhmään, hän toteaa.

– Silloin farkkuryhmä jää liian pieneksi, joten se lopetetaan nykymuodossaan. Nyt tutkitaan, minkälaista osaamista meillä on muutoksiin. Mietitään, voitaisiinko Valgasta tuoda jotakin Keiteleelle, Virossahan on myös lakkiryhmä. Keiteleelle voitaisiin myös muodostaa pienempi housu- ja ulkoiluryhmä, toimitusjohtaja aprikoi.

 

Vuonna 2004 kustannuspaineissa M.A.S.I Company siirsi Viitasaaren farkkutehtaan tuotannon Viroon. Kaikkiaan 66 irtisanottiin, joista valtaosa oli lopetetun tehtaan työntekijöitä. Yhtiön palvelukseen jäi tuolloin lähes 140 henkeä.

Vuonna 2009 Viron tehtaan pesulan toiminnot päätettiin keskittää Keiteleelle.

– Viron yritys ei kuulu enää konserniin. Siellä on noin 150 työntekijää. Sen omistaa yksi meidän omistajamme. Nyt siellä on kaksi ompeluryhmää, Vyyryläinen sanoo.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Pekka Puolakka toteaa, että isot investoinnit ovat meneillään pesulapuolella Keiteleellä.

– Keiteleelle on hankala saada muualta Suomesta ompelijaharjoittelijoita, hän sanoo.

Viime kesänä M.A.S.I Company kertoi, että Keiteleellä ryhdytään ompelemaan kierrätysdenimistä valmistettuja farkkuja.

 

Porilaiset Pekka Ahtola ja Pekka Laine perustivat vuosikymmeniä sitten Keiteleen kunnan kanssa Blueman-nimisen tehtaan. Presidentti Urho Kekkonen muurasi peruskiven 18. syyskuuta 1972.

Vuonna 1974 Blueman alkoi valmistaa Suomessa lisenssillä englantilaista Lee Cooper -merkkiä kantavia farkkuja. Yritys keskitti farkkujen tuotantoon. 1980-luvun alussa ryhdyttiin tekemään farkkuja ja puseroita Neuvostoliittoon.

Kun kauppa Neuvostoliittoon romahti vuoden 1988 jälkeen, joutui Blueman konkurssiin 1990. Raunioille perustettiin M.A.S.I Jeans Oy. Toukokuussa 2001 yrityksen nimi vaihdettiin M.A.S.I Company Oy:ksi.