Keksijä Aulis Kärkkäinen kehitti uuden laitteen vielä kerran

Kiuruvetinen Aulis Kärkkäinen, 64, ajatteli yrityskauppojen jälkeen vuonna 2010, että työura oli nyt tässä. Hän myi silloin lämpöpuuta Iisalmen Soinlahdessa valmistavan Lunawoodin veljensä Olavi Kärkkäisen kanssa pääomasijoittajalle.

Vuoden hän veti henkeä, mutta keksijän ja yrittäjän mieli johdattivat takaisin liiketoimiin. Kärkkäinen oli tehnyt jo Lunawoodin vuosina prototyypin hengitysharjoituslaitteesta, joka helpotti omaa oloa. Häntä ovat lapsesta asti vaivanneet hengitysvaikeudet, jotka myöhemmin diagnosoitiin astmaksi.

Hän otti yhteyttä kiuruvetiseen työterveyslääkäriin Taina Taskiseen, joka innostui ideasta. Yhdessä he keräsivät 22 hengen koeryhmän astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavia ja antoivat laitteen prototyyppejä käyttöön. Tulokset olivat rohkaisevia.

Kärkkäinen lähetti ideansa Keksintösäätiön tuoteväylä-palveluun, jossa arvioidaan keksintöjä liiketoiminnan ja rahoitusmahdollisuuksien kannalta. Sielläkin idealle lämmettiin heti.

– Kun vastaanotto oli niin innostunutta, en voinut jättää katsomatta, mitä tästä tulisi, Aulis Kärkkäinen sanoo.

Wello2-nimisen hengitysharjoituslaitteen ensimmäiset kappaleet saatiin tehtaalta kesäkuussa. Lokakuun puolivälissä ne tulevat myyntiin apteekkeihin. Ensi vuonna aloitetaan vienti ulkomaille.

– Elämä pyörii taas liikaa työn ympärillä, mutta kesken ei malta jättää. Tunne on samanlainen kuin Lunawoodia perustaessa. Uusi mahdollisuus kietoo ympärilleen, Kärkkäinen toteaa.

Pitkästä yrittäjätaustasta on ollut Kärkkäiselle hyötyä. Pääoman kerääminen tuotekehitystä ja yrityksen perustamista varten sujui nopeasti kaksi ja puoli vuotta sitten. Lähes kaikki laitteen kehittämisessä mukana olleet ovat halunneet yrityksen osakkaiksi.

– Rahoitusneuvotteluissa on hyötyä, jos on näyttöjä aikaisemmista tekemisistä. Näytöt antavat uskottavuutta, Kärkkäinen sanoo.

Laitetta valmistaa Hapella Oy, jonka pääomistaja on Aulis Kärkkäinen. Yrityksessä työskentelee viisi henkilöä, ja toimitusjohtaja on Ilpo Kuronen. Hän työskenteli aiemmin työ- ja elinkeinoministeriön hyvinvointi- ja terveysosaamistoiminnan ohjelmajohtajana ja arvioi työkseen alan keksintöjä.

– Toiminnan pääomittaminen oli helpompaa, koska Wello2 on tarvelähtöinen innovaatio. Ihmisten hengityselinoireet pahenevat jatkuvasti sisäilmaongelmien, ulkoilman partikkeleiden, liikunnan vähäisyyden ja tupakoinnin vuoksi. Tälle alalle ei ole kehitetty uutta 20 vuoteen, Kuronen kertoo.

Keksinnön mahdollisuudet houkuttivat häntä niin paljon, että hän siirtyi kesällä 2014 Hapellan palvelukseen. Asiaa vauhditti se, että hanketoiminta muuttui ministeriössä.

Yritys toimii Kuopiossa, mutta sen kotipaikka on Kiuruvesi.

– Olen kotiseutuhenkinen ja päätin, että tämä on kiuruvetinen yritys, Kärkkäinen sanoo.

Hengitysharjoituslaite yhdistää vanhat menetelmät höyryhengityksen ja pulloonpuhaltamisen. Lisäksi siinä on sisäänhengitysvastus. Vastus harjoittaa hengityslihaksia ja opettaa hengittämään oikein. Höyry avaa hengitysteitä ja irrottaa limaa.

Koekäytössä siitä ovat hyötyneet keuhkoahtaumatautia, astmaa ja uniapneaa sairastavat sekä urheilijat ja laulajat.

– Se voi myös lyhentää flunssan kestoa ja estää sairauden leviämistä poskionteloihin, Taina Taskinen sanoo.

Lääkkeetön hoitokeino on hänen mukaansa riskitön, kun sitä käyttää omien tuntemustensa mukaan.

Hyvinvointialan yritys Hapella Oy

Pääomistajat ovat Aulis Kärkkäinen, teollisuusneuvos Jorma J. Takanen ja alkusijoitusrahasto Avera, joka on Finnveran tytäryritys. Hallituksessa ovat Aulis Kärkkäinen (pj.), Jussi Holopainen (vpj.), Jorma Takanen ja Hannu Litmanen.

Laite on patentoitu maailmanlaajuisesti. Se valmistetaan Puolassa. Suomesta ei löytynyt sopivaa laitevalmistajaa. Liikevaihtotavoite ensi vuodelle on 5 miljoonaa euroa.

Aulis Kärkkäisellä on pitkä keksijä- ja yrittäjätausta. Hän oli perustamassa lämpöpuuta valmistavaa Lunawoodia. Työskennellyt myös koneurakoitsijana ja traktorikauppiaana ja tehnyt maatalouteen liittyviä konekeksintöjä veljensä kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.