Kemijärven biojalostamo ei kaadu vääntöön hakkuukiintiöistä ja hiilinielusta, sanoo hankkeen toimitusjohtaja

Kemijärven biojalostamohanke ei kaadu hakkuutarpeisiin, vakuutti hankkeessa mukana olevan Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala STT:lle torstaina. Biojalostamon hakkuutarpeeksi on arvioitu vajaat kolme miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

–  Luonnonvarakeskuksen laskelmia jos katsoo, niin nehän antavat tilaa useammille investoinneille. Meidän puunkäyttömme on kohtuullisella tasolla suhteessa koko maan puunkäyttöön, Nivala sanoo.

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group kertoi huhtikuun lopulla aloittavansa pohjoisen pallonpuoliskon suurinta biotuotetehdasta koskevan hankesuunnittelun Kemissä.

Biojalostamohankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 950 miljoonaa euroa. Rakentamisen aloittaminen riippuu paljolti investointipäätöksen tekemisen aikataulusta. Sen aikataulua Nivala ei vielä uskalla arvioida.

–  Lähtökohdat ovat, että meillä on raaka-aine, kysyntää tuotteille ja kannattava investointi. Mitään syytä, miksi investointia ei toteutettaisi, ei ole.

Hankkeessa on Boreal Biorefin lisäksi mukana kiinalainen valtionyhtiö China CAMC Engineering (CAMCE) ja ruotsalainen Silvi Industris.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kemijärven biojalostamohankkeelle ympäristöluvan, joka tulee julkiseksi perjantaina.

Puunhakkuukiintiö jo 90-prosenttisesti käytössä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) torstaina julkaisemien tietojen mukaan runkopuuta hakattiin viime vuonna enemmän kuin koskaan eli 78 miljoonaa kuutiometriä. Luken arvioimasta kestävästä puunhakkuukiintiöstä käytettiin viime vuonna yli 90 prosenttia.

Tehtaan rakennusvaiheessa töissä on arvioitu olevan enimmillään lähes 3  000 ihmistä. Boreal Bioref arvioi, että biojalostamo työllistää käynnissä ollessaan arviolta vajaat parisataa henkeä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on hieno asia, jos Suomeen pystytään luomaan työpaikkoja, mutta hän korostaa, että hallituksen tulee huolehtia ilmastotavoitteiden saavuttamisesta.

Kemijärven biojalostamohankkeelle myönnettyä ympäristölupaa eduskunnassa kommentoinut Mikkonen nosti esille, että nykylainsäädännön mukaan lupaprosessissa tarkkaillaan muun muassa päästöjä ilmaan ja vesistöön, mutta ei koko toimintaketjun ilmastovaikutuksia.

–  Mutta nythän hallitusohjelmaan on kirjattu, että tätäkin lainsäädäntöä pitäisi selvittää. Selvittää, että pitäisikö ilmastovaikutuksetkin ottaa lupapäätöksissä huomioon.

Tuore ministeri korosti, että hallitus on sitoutunut siihen, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Suomen metsien riittävyydestä kysyttäessä Mikkonen vastasi, että hankkeen toimija arvioi, onko puuta saatavilla riittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Sirpa Karppi jatkaa Kuopion Yrittäjien johdossa

Kuopion Ykköstilit Oy:n yrittäjä Aino Valta-Rönkkö on vuoden 2019 senioriyrittäjä

Uutisen takana: Korkein oikeus kinasteli Talvivaara-jutun yksityiskohdista, mutta yhdestä asiasta se oli yksimielinen: Kaivoksen johto rikkoi lakia

Kuopiolainen NewIcon toimittaa Taysiin maailman suurimman lääkevarastoautomaatin

KKV: Autokouluja kannustettiin korottamaan hintoja – virasto esittää yhteensä 300  000 euron seuraamusmaksuja

Liikelaitos Mestar muuttuu yhtiöksi Kuopiossa – kaupunginhallituksen Antti Kivelä: "Suuryritykset saattavat vallata alaa paikallisilta toimijoilta"

Asuntomarkkinoilla tänä vuonna käynyt kuhina saattaa olla kaiku menneiltä runsauden ajoilta ja uhkaa tulla tiensä päähän, Nordea ennustaa

Alibaba tavoittelee kiinalaista onnensummaa Hongkongin pörssin suurimmassa listautumisessa vuosiin

EU-komissio: Suomi on vaarassa rikkoa yhteisiä taloussääntöjä – historiallisesti yksikään euromaa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä

Boeingille uusi takaisku: suunnittelee uudelleen 7  000 koneen suojarakenteen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.