Keskon luopuminen ei lannista Pieksämäellä

Pieksämäen Veturitallien alueelle suunnitellun kauppakeskuksen rakentaminen voi alkaa lähes suunnitellussa aikataulussa, vaikka Kesko päätti vetäytyä uuden Citymarketin perustamisesta.

Jos kaupungin kanssa päästään sopuun vuokrasopimuksen muuttamisesta ja muutoksiin liittyvä suunnittelu ja byrokratia hoituvat nopeasti, Prisma-vetoinen rakentaminen voisi alkaa jo kesällä, kertoo hanketta vetävän Rakennusliike U.Lipsanen Oy:n toimitusjohtaja Antti Lipsanen.

– Tulemme tekemään kaupungille esityksen, että aloitetaan hanke ilman Keskoa. Hankekoko pienenee ihan merkittävästi, mutta kokoluokasta ynnä muusta vasta aloitellaan neuvotteluja kaupungin ja Suur-Savon kanssa.

– Halu ja tahtotila on, että nyt hoidetaan muodollisuudet ja aloitetaan rakentaminen mahdollisimman ripeästi. Tässä on jo riittävästi ollut odottelua, on korkea aika päästä toteuttamaan.

Osuuskauppa Suur-Savo sopi joulukuussa noin 7000 neliömetrin Prisma-hypermarketin tulosta Pieksämäen kauppakeskukseen.

S-ryhmän päänavauksen jälkeen odotettiin Keskon pian vahvistavan aiesopimuksensa, mutta päätös venyi pitkälle kevääseen ja kääntyi kielteiseksi. Kesko päätti jatkaa kauppaa Pieksämäen nykyisessä Citymarket-kiinteistössä.

– Asiaa tutkittiin tarkoin ja lopputulema oli, että emme saa riittävää lisämyyntiä sillä, että muutamme kadun toiselle puolelle. Meillä on kuitenkin toimiva Citymarket Pieksämäellä ja näemme, että sillä pystymme jatkossakin palvelemaan pieksämäkeläisiä, Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen kertoo.

– Mitään ulkopuolista tekijää ei tullut esiin. Tarkemmat laskelmat vain osoittivat, ettei se ole riittävän houkutteleva investointi.

Keskon ratkaisu on Pieksämäelle pettymys. Kauppakeskussuunnitelmat ovat lähes kymmenen vuoden aikana kutistuneet aiemminkin.

– Onhan se tietenkin iso harmitus. Toisen ison toimijan vetäytyminen vaikuttaa myös muihin vuokralaisiin. Tietyt yritykset lähtevät mukaan vain jos hankkeissa on tietty kokoluokka, Antti Lipsanen sanoo.

– Muutamat viime viikot, ehkä kuukauden verran, oli sellaista aikaa, josta pystyi aistimaan, että hankaluuksia on odotettavissa meidän kannaltamme. Rupesi tulemaan tyhjiä vastauksia.

Kaupunginjohtaja Tapio Turusen mukaan Keskon vetäytyminen tässä vaiheessa oli pieni, eikä ihan pienikään yllätys. Nyt kaupunki odottaa U.Lipsanen Oy:n uutta ehdotusta.

– Se on ihan varmaa, että kaupallista rakentamista toteutuu, vaikka ehkä vähäisempänä ja eri järjestyksessä. Merkittävä kokonaisuus syntyy joka tapauksessa, Turunen sanoo.

Keskon vetäytymisestä kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.