Kiina lätkäisi Yhdysvalloille vastatullit – tuotteiden arvo 60 miljardia dollaria

New Yorkin arvopaperimarkkinat ottivat maanantaina tuntuvasti takapakkia, kun Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiista kärjistyi viikonvaihteen aikana.

Kiina lätkäisee yhdysvaltalaisille tuotteille vastatullit kesäkuun alusta lähtien. Ne koskevat tuotteita, joiden arvo on yhteensä 60 miljardia dollaria (53 miljardia euroa). Yhdysvaltalaisille tuotteille asetettavat tullimaksut ulottuvat viidestä prosentista 25 prosenttiin.

–  Kiina ei koskaan antaudu ulkoisen paineen alla, varoitti Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang.

Yhdysvallat korotti perjantaina muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Yhdysvallat kaavailee tullien ulottamista lähes kaikkiin Kiinasta saapuviin tuotteisiin. Näiden tuotteiden arvo olisi noin 300 miljardia dollaria. Presidentti Donald Trump kehotti Kiinaa pidättäytymään kostotoimista.

New Yorkin pörssin Dow Jones- ja S&P 500 -indeksit olivat maanantaina alkuillasta Suomen aikaa yli 2 prosentin laskussa. Teknologiapörssi Nasdaq oli yli 3 prosentin alamäessä.

Aiemmin maanantaina ennen Kiinan ilmoitusta vastatulleista Shanghain ja Shenzhenin pörssin pääindeksit jäivät reilun prosentin miinukselle.

Helsingin pörssi päätyi 2 prosenttia pakkaselle Kiina-riippuvaisten metsäyhtiöiden johdolla.

Trump puolusti politiikkaansa

Trump puolusteli sunnuntaina paikallista aikaa Kiinan-tullipolitiikkaansa. Trump kirjoitti Twitterissä, että Kiina joutuu maksamaan Yhdysvalloille miljardeja dollareita.

–  Kiinan kanssa ollaan siellä, missä haluammekin olla, Trump kirjoitti.

Yhdysvallat korotti tullejaan Kiinalle, sillä se katsoi, ettei Kiina ollut pitänyt kiinni kauppaneuvotteluissa tekemistään sitoumuksista. Kiina on ilmoittanut, että sen on vastattava Yhdysvaltain tiukentuneisiin kuritusotteisiin.

Nokittelusta huolimatta kauppasovun sorvaaminen on maiden välillä jatkunut. Viimeisin kauppaneuvottelukierros päättyi perjantaina Washingtonissa.

---

Korjattu klo 20.01: Tuotteiden arvo on 60 miljardia dollaria, ei tullien arvo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkanteita kahdesta kalliista kuluttajaluotosta – toteutuessaan olisi ensimmäinen kerta Suomessa

Ruotsin valtio: Telialle ylimääräinen yhtiökokous – Jarnheimer nousemassa hallituksen puheenjohtajaksi

Vaikuttajamarkkinointi on ammattimaistunut myös Suomessa – Blokess-ryhmästä tuttu Matti Roth: "Vaikuttajalla ja brändillä on yhteinen vastuu"

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Lyijypanosten täyskielto EU:n valmistelussa – harrastuksen hinnan nousu harmittaa metsästäjiä

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.