Kiinalaiset sijoittavat miljoonia kuopiolaiseen NewIconiin

Kiinalainen Highlight Health Investment Limited sijoittaa 4,5 miljoonaa euroa kuopiolaiseen terveysteknologiayhtiö NewIconiin.

Highlight Health Investment Limited on sijoitusrahasto, jota hallinnoi terveysteknologiaan erikoistunut sijoitusyhtiö Highlight Capital. Yhteys Suomeen syntyi, kun heidän rahoittamansa kiinalainen terveysteknologiayhtiö Shanghai General Healthy Information Technology Co. Ltd. (SGHT) tarjosi NewIconille yhteistyötä.

SGHT oli kasvanut voimakkaasti ja se haki luotettavaa ja kasvukykyistä kumppania. Suomalaisyhtiön ohjelmisto- ja robottiosaaminen sekä innovatiiviset lääkehuollon automaatiolaitteet vakuuttivat yhtiön.

– Heidän mukaansa olemme kuin helmi, joka oli piilotettuna kauas Pohjolaan. Meille he ovat paras mahdollinen kumppani, jonka kanssa kaltaisemme pk-yritys voi lähteä valloittamaan Kiinan tuhansia sairaaloita, sanoo NewIconin toimitusjohtaja Ossi Parviainen.

Neuvottelut kiinalaisen SGHT:in kanssa ovat edenneet sijoitusyhtiö Highlight Capitalin sijoituksen lisäksi yhteisyrityksen perustamiseen. NewIcon omistaa yhteisyrityksestä 25 prosenttia. Kolmas omistaja on Lui (Richard) Yang, joka on tuttu kumppani NewIconin jälleenmyyjänä toimineesta Diyuan Enterprise Ltd.:stä.

Yhteisyritys aloittaa NewIconin automaatiolaitteiden markkinoinnin ja myynnin Kiinan sekä Taiwanin ja Hong Kongin alueella. Myynnin odotetaan käynnistyvän voimakkaasti, sillä yksin SGHT on toimittanut valmistamiaan automaatiolaitteita yli 500 sairaalaan vain muutaman viime vuoden aikana.

– Olemme pohjustaneet yhteistyötä huolellisesti. Meille on ollut merkittävää, että kumppanillamme on toimiva myyntiverkosto, ja että he tuntevat hyvin kotimarkkinansa, toteaa Parviainen.

Kiinaan perustettava yhteisyritys on sitoutunut hankkimaan NewIconilta kymmeniä sytostaatteja käyttökuntoon valmistavia robotteja seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä merkitsee lähes 20 miljoonan euron liikevaihtoa NewIconille.

Kiinalaissijoitukset suomalaiseen teknologiaosaamiseen ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina, EU-maissa ne ovat yhteensä jopa monikymmenkertaistuneet.

Kiinalaiset ovat olleet kiinnostuneita myös Kuopioon nousevasta maailman suurimmasta havusellutehtaasta. Huhtikuussa kiinalainen pehmopaperialan jätti Hengan International kertoi sijoittavansa yhtiöön 11,7 miljoonaa euroa, mikä oikeuttaa 36,5 prosenttiin osakekantaan.