Kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputki voi juuttua EU:n rattaisiin

Euroopan unioni voi halutessaan astua kiistellyn Nord Stream 2 -hankkeen tielle ja pyrkiä estämään sen etenemistä. Itämeren pohjaan suunnitellun kaasuputken toteutuminen on kuitenkin viime kädessä Saksan, Venäjän ja mukana olevien yritysten käsissä. Putki kulkisi Venäjältä Pohjois-Saksaan ja tuplaisi jo olemassa olevan Nord Stream 1:n kapasiteetin.

EU:n komissio voi jarruttaa hanketta lähinnä silloin, jos sen katsotaan rikkovan unionin lainsäädäntöä.

- Se on yksityisten yritysten hanke tällä hetkellä. Me voimme toimia ainoastaan siinä vaiheessa, jos EU-alueelle rakennetaan jotain, joka ei ole EU-lainsäädännön mukaista, sanoo komission energia-asioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

Komissiolta ei ole odotettavissa poliittista kokonaisarviota, joka ottaisi kantaa joko hankkeen puolesta tai sitä vastaan. Hankkeen poliittinen ulottuvuus herättää kuitenkin myös komissiossa vahvaa kritiikkiä. Energia-asioista vastaavat komissaarit ovat huomauttaneet, että hanke lisäisi jäsenmaiden riippuvuutta venäläisestä kaasusta ja olemassa olevista reiteistä, vaikka EU:n energiapolitiikan tavoite on täysin päinvastainen.

Komissiolla ei ole lopullista päätösvaltaa hankkeen kohtalosta, mutta se voi pakottaa hankkeen EU-lakien mukaiseksi.

- Komissiolle vahvin työkalu on kilpailulainsäädäntö. Jos arvioidaan, että hanke edistäisi yhden yhtiön määräävää markkina-asemaa EU:ssa, hanke voidaan pysäyttää, arvioi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.