Komissaari: Pyrin maitotuessa oikeudenmukaisuuteen

Maatalouskomisaari Phil Hogan lupaa, että EU pyrkii maitotukiratkaisuun, joka on oikeudenmukainen, kohtuullinen ja perusteltu. Hogan kommentoi Suomen kritiikkiä siitä, miten EU aikoo jakaa tukea jäsenmaiden maidontuottajille Venäjän tuontikieltojen vuoksi.

Tähän mennessä on näyttänyt siltä, että suomalaiset maidontuottajat jäisivät vaille tukea. Sen sijaan Baltian maat saavat yhteensä 28 miljoonaa euroa.

Komissaari ja Suomen maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelivat tilanteesta puhelimitse keskiviikkona. Myöhemmin Hogan tiedotti, että Euroopan komissio on saamassa Suomelta ensi viikolla kattavan kuvan tuottajille aiheutuneesta hintojen laskusta.

- Mikäli tiedot osoittavat (tuki)toimet perustelluiksi, meillä pitäisi olla mahdollisuuksia edetä Suomen maidontuotannon tukipaketin suhteen, Hogan muotoili.

Komissaari silti samalla muistutti, että tukien harkinnassa on otettava huomioon EU:n talousarvion äärimmäisen tiukka tilanne.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kirjoittaa blogissaan, ettei komissio saisi syrjiä Suomea maitotuotteiden tuontikiellon vaikutusten korvaamisessa. Stubb vakuuttaa neuvottelujen jatkuvan ja lupaa tehdä osaltaan töitä, jotta tilanne saataisiin hoidettua.

EU-komissio on ilmoittanut antavansa Baltian maiden maidontuottajille yhteensä 28 miljoonan euron apupaketin Venäjän tuontikielloista aiheutuneiden menetysten vuoksi. Suomelle korvauksia ei ole ainakaan toistaiseksi luvattu.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) on pettynyt komission päätökseen, jonka mukaan Suomen maidontuottajat jäävät ainakin tässä vaiheessa EU:n maitotukien ulkopuolelle. Hän aikoo vielä tänään keskustella asiasta EU:n maatalouskomissaarin Phil Hoganin kanssa.

Ministeri sanoi, ettei näe sellaista mahdollisuutta, että Suomi jäisi ilman tukea. Asiassa ei hänen mukaansa anneta periksi.

Orpo arvioi maatalouskomissaarin nyt tekemän ratkaisun perustuvan siihen, että Venäjän vastapakotteista johtuva maidon tuottajahintojen lasku ei ole Suomessa ollut vielä yhtä jyrkkä kuin Baltian maissa. Baltiassa tuottajahinnat ovat laskeneet vähintään 26 prosenttia, Suomessa 5-10 prosenttia. Tämä johtuu Suomen maidontuotannon osuuskuntarakenteesta, jossa Valio ja alueelliset osuuskunnat eivät ole vielä siirtäneet tappioita täysimääräisesti tuottajahintoihin.

- Sain viime viikolla komissaarilta lupauksen, että myös Suomi on tukien piirissä, kunhan kriteerit täyttyvät, Orpo sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa Suomi lähtee yhä siitä, että Suomen maidontuottajien osuuden korvauksista pitäisi olla kymmeniä miljoonia euroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.