Kommentti: Nokia on kuollut ennenkin sukupuuttoon

Kun Nokia lanseerasi ensimmäiset älypuhelimensa maailman ja Suomen markkinoille, arvuuteltiin täällä Savossa ja kai vähän muuallakin, että onko ahtaalle ajettu kännykkäyhtiö kohta ”menneen talven lumia”. Nyt jälkikäteen voi lehtimiehenä todeta, että oltiin uutisen jäljellä.

Microsoft-kaupan myötä Nokia ja Lumia säilyvät toki  niminä amerikkalaisten ostajien lupauksen mukaan vielä seuraavat kymmenen vuotta. Mutta suomalaisiksi ei nokialaisia auta enää mainita, kun omistus ja päätösvalta ovat siirtyneet nyt totaalisesti ison veden taakse. Sinällään suuret amerikkalaiset eläkeyhtiöt olivat jo merkittäviä omistajia myös vanhassa Nokiassa siihen aikaan, kun suomalainen dream team johti Jorma Ollilan johdolla yhtiötä.

 

Nokian katoaminen Suomesta ei ole kuitenkaan ennenkokematon tapaus, vaikka monesta se ehkä siltä tuntuu.

Jos perimätietoon on uskominen, ensimmäinen kerta sattui joskus 1500-luvulla. Niin Nokian kaupunki kuin Nokia-yhtiökin ovat kielitieteilijöitten mukaan perineet nimensä nokialta eli nokinäädältä, jota myöhemmin ryhdyttiin kutsumaan soopeliksi.

Soopelin tummanruskea, pehmeäkarvainen nahka on turkiksista arvokkaimpia. Soopeliturkkiin oli varaa vain kuninkaallisilla ja ylhäisimmillä aatelisilla. Hyvän hinnan vuoksi soopelia kannatti siis metsästää vaikka sukupuuttoon saakka. Arvellaan, että viimeiset nokiat pyydystettiin Suomessa joskus 1500-luvulla.

Liian kauniin turkkinsa vuoksi soopeli-nokiat ovat joutuneet vaikeuksiin muuallakin pohjoisessa. Viime vuosisatoina tätä notkeaa näätäeläintä on tavattu lähinnä Siperian pohjoisosissa.

 

On myös eläintieteilijöitä, joiden mukaan nokiaa ei olisi esiintynyt Suomessa koskaan, vaan että nokiaksi menneitten aikojen suomalaiset erämiehet puhuttelivat majavaa.

Heidän perusteluilleen löytyy pohjaa ainakin siitä, että nokia-nimi liittyy jokien koskipaikkoihin. Hämäläisessä Nokian kaupungissakin on Nokiankoski, ja yhtä lailla on meillä täällä Savossa Nokisenkoski Rautalammilla.

Mutta ei hätää, vaikka nokia olisi ollut majava, sillä sukupuuttoonhan metsästettiin aikanaan myös tämä rantametsiä kaatava tummakutrinen lattahäntä.

Historiankirjojen mukaan majava kävi runsaan metsästyksen johdosta harvinaiseksi jo 1600-luvulla. 1930-luvulla laadittu tietosanakirja kertoo, että viimeinen suomalainen majava surmattiin tiettävästi vuonna 1868 entisen Kuolajärven pitäjän alueella  . Kuolajärven kirkonkylä menetettiin Neuvostoliitolle jatkosodassa, ja Suomen puolelle jääneet rippeet nimettiin Sallan kunnaksi.

Pari vuotta myöhemmin hävitettiin tämä alkuperäinen majavakanta sukupuuttoon myös naapurimaassa Ruotsissa.

 

1930-luvulla majavaa ryhdyttiin palauttamaan Suomen luontoon istutusten avulla. Nokian kännykkäbisnestä tuskin ostetaan koskaan takaisin jenkeistä Suomeen, mutta säästeliäästi elävät vanhemmat suomalaiset soittelevat vielä pitkään viimeksi ostamillaan kotoisilla kännyköillä.

Moni päässee ihan hautaan saakka vanhan nokialaisensa kanssa. Puhumattakaan siitä, että moni mies kaatuu vielä kerran jos toisenkin Nokian saappaat jalassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.