Kuluttaja käyttää omalla riskillään

Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen kertoo, että Suomen Pankki ja Finanssivalvonta eivät säätele ja valvo virtuaalivaluuttoja ja niiden automaatteja.

– Seuraamme tilannetta, mutta toimilupamenettelyä ei edellytetä. Silti tämä on laillista toimintaa. Valvonnasta on puhuttu Euroopan tasolla, koska toimintaan sisältyy riskejä, mutta toisaalta ei haluta jarruttaa innovointeja, hän sanoo.

– Joku voi katsoa eduksi, että maksuja ei voida jäljittää. Kuluttaja käyttää palvelua omalla riskillään. Kuluttajalla ei ole suojaa, kun hän käyttää virtuaalivaluuttaa, koska kukaan ei valvo sitä. Valuutan arvo voi romahtaa, kuten on joskus käynytkin, hän huomauttaa.

Äsken perustettiin suomalainen virtuaalivaluutta. Sen julkisti sysmälainen yhtiö.

Prasos Oy perustettiin 2012 Se toimii Henry Braden, 28, johdolla. Tiimi perusti suomalaisen bittirahaportaalin. Viljami Räisä on yrittäjänä myös verkkokauppatoiminnassa.

Bitcoin-taloudessa ei ole rahalaitosten välikäsiä ottamassa osuuksiaan. Bitcoinit eivät ole keskuspankin liikkeelle laskemia. Niiden olemassaolo perustuu bitcoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden vertaisverkkoon internetissä. Kyseessä ei ole raha vaan vaihdannan väline, sillä se ei Suomen Pankin mukaan täytä virallisen rahan tai maksupalvelulain kriteerejä. Käyttö perustuu maksajan ja maksunsaajan sopimukseen.

Arvo virallisiin valuuttoihin nähden määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kasvu kiinnostaa rahavalvontaa