Kummisetä nousi maan parhaimpien ravintoloiden joukkoon

Kuopiossa on useita pitkän ja vaiherikkaan historian omaavia ravintoloita, ja Kummisetä on yksi sellainen. Se on sammuttanut janoa ja tyydyttänyt ruumiin nälkää jo 26 vuoden ajan Minna Canthin kadulla. Vaikka omistajat ovat vuosikymmenien aikana vaihtuneet, niin ravintolan nimi ja sijainti ovat pysyneet samana.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Kummisedän ravintoloitsijoina ovat olleet Petra ja Jouni Savolainen, jotka ostivat ravintolatoiminnan konkurssipesältä vuonna 2004.

– Olemme edelleen yhtiökumppaneita. Ja yhä avioliitossa. Petra ei kuitenkaan ole enää päivittäisessä toiminnassa mukana, vaan hän työskentelee kehityspäällikkönä Leijona Catering Oy:llä, sanoo Jouni Savolainen.

Omistajavaihdoksen myötä aikaisemmin julkisena salakapakkana tunnettu Kummisetä muuttui salonkikelpoiseksi seuralaiseksi.

– Ravintolan tilat vähintään siistittiin, keittiö laitettiin kokonaan uusiksi ja pubin puoli samoin. Toiminnallisesti suuria muutoksia emme ole kuitenkaan tehneet, jatkaa hän.

Ravintolabisneksessä kilpailu on kovaa myös Kuopiossa. Kummisetä sijaitsee noin korttelin verran torilta alaspäin.

– Olemme keskustassa, mutta sopivasti sivussa tuosta Kauppakadun melskeestä, sanoo Savolainen.

Kummisedän ravintolatoiminnan kokonaisuudessa ruoka on edelleen tärkeässä osassa. Ruokamyynnin osuus on puolet kokonaismyynnistä.

– Ruokalistat vaihtuvat sesongin mukaan ja käytämme paljon lähialueen raaka-aineita. Mukana on myös klassikkoannoksia, kuten rautaista maksaa ja Kummisedän etanoita, jatkaa ravintolapäällikkö Kirsti Kettunen.

Viime viikolla matkakirjajätti Lonely Planet nosti nettisivuillaan Kummisedän yhdeksi Suomen parhaimmista ravintoloista. Toinen samalle listalle päässyt kuopiolainen ravintola on Musta Lammas.

– Kyllähän se hienolta tuntuu, että kymmenen vuoden jälkeen tulee tällä tavalla tunnustusta tehdystä työstä. Yllätyksenä se tuli, sanoo Savolainen.

– Olemme saaneet paljon onnitteluja eri puolilta ja kyllä sen myötä olemme saaneet myös uusia asiakkaita, jatkaa Kettunen.

Kummisedän liiketoimintaa pyörittää Savolaisten omistama Pet Ravintolat Oy. Yhtiön liikevaihto on ollut miljoonan euron molemmin puolin. Viime vuonna se oli noin 1,1 miljoonaa euroa. Kiinteistön omistaa kiinteistösijoituksiin erikoistunut kuopiolainen Kallax Oy.

– Kaikki tilikaudet ovat olleet voitollisia. Kuluvan vuoden osalta tammi- ja helmikuu olivat esimerkiksi selvästi parempia kuin vuosi sitten, joten selvää piristymistä on havaittavissa, sanoo Savolainen.

Myynnillisesti parhaimmat kuukaudet ovat marras- ja joulukuu, kaikkein hiljaisinta on näin alkuvuodesta. Kesällä Kummisetäkin on pitkälle säiden armoilla. Viime vuonna heinäkuu oli helteiden ansiosta yhtiön kolmanneksi paras kuukausi.

Kummisetä tunnetaan myös sisäpihalla olevasta suuresta terassista, joka on kesäisin kaiken toiminnan ydintä. Keskellä terassia oleva omenapuu on myös legendaarinen.

– Terassi avataan säiden mukaan joskus jopa huhtikuun puolivälissä, mutta aina viimeistään vapuksi. Tulevalle kesälle aiomme kehittää terassille myös jotain uutta, lupaa Savolainen.

Tausta: Ravintola suojelurakennuksessa

Ravintola Kummisetä on perustettu vuonna 1989. Minna Canthin katu 44:ssä sijaitseva rakennus on suojelukohde. Kaupungin siltavouti rakennutti 1850-luvulla asunnokseen puutalon, jonka yhteyteen rakennettiin kivitalo vuonna 1912.

Pihapiirissä oleva Kummin Aitta on myös 1850-luvulta ja Rautalammilta lähtöisin. Se siirrettiin 1900-luvun alussa Kuopion keskustaan Soinisen kelloliikkeeksi. Aapelin alta aitta siirrettiin nykyiselle paikalle ja 2005 se remontoitiin lämpimäksi tilaksi.

Kummisedässä on 15-18 omaa työntekijää, kausivaihtelusta riippuen. Ravintolassa on terassi mukaan luettuna yhteensä 426 asiakaspaikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nämä kuopiolaisravintolat pääsivät arvostetulle listalle