Kuopio polttaa yhä enemmän puuta

Luonnonsuojeluliitto ja Koneyrittäjät vaativat yhdessä puun polton lisäämistä kotimaisissa voimalaitoksissa. Niiden mukaan puuta on saatavissa, eikä hinta ole ongelma.

–Koneyrittäjien verkostot ovat tarjonneet laitoksille isojakin määriä haketta, mutta sitä ei osteta, vaikka hinta olisi kivihiiltä alhaisempi ja saatavuus hyvä, tahot toteavat yhteistiedotteessaan, jossa hekritisoivat myös kotimaisten voimalaitosten turvekattiloiden muokkaamista kivihiilen polttamiseen.

–Rahat pitäisi käyttää kotimaisten puupolttoaineketjujen kehittämiseen, vaativat Luonnonsuojeluliitto ja Koneyrittäjät.

 

Turvepulan vuoksi esimerkiksi Kuopiossa on jouduttu turvautumaan kivihiilen polttamiseen. Kuopion Energia kuitenkin oikoo luonnosuojelijoiden ja koneyrittäjien väitettä, jonka mukaan paikkakunnalla investoitaisiin kivihiilen käyttöön.

–Kuopion Energia Oy investoi parhaillaan yli 30 vuotta vanhan voimakattilansa muuttamiseen turvekäyttöisestä monipolttoainetekniikalle. Ensi talvena kattilassa voidaan polttaa turpeen lisäksi puuta, mutta ei kivihiiltä. Yhtiö on jo tehnyt merkittävän määrän energiapuukauppoja talven tarpeisiin, kertoo toimitusjohtaja Esa Lindholm.

–Kuopion polttoainevalintojen murehtimisen sijaan kaikkien osapuolten tulisi olla huolissaan huoltovarmuutta turvaavan kotimaisen turpeen puolesta.

–Kaupunkien lämmitys on turvattava, eikä yhden kortin varaan laskeminen ole mahdollista. Turve ja puu sopivat hyvin yhteen niin logistisesti, teknisesti kuin huoltovarmuusmielessäkin, korostaa Lindholm.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.