Kuopiolaisfirma uskoo: Läpimurto on nurkan takana

Toimitusjohtaja Petteri Koljonen pitää kädessään johtoa, joka näyttää äkkiseltään silitysraudan johdolta. Sellainen se ei kuitenkaan ole.

Spindeco Technologies Oy:n mukaan johdon sisällä kulkeva kuparijohdin on käsitelty pinnoitteella, joka saa sähkölaitteet toimimaan optimaalisemmin: niiden lämpeneminen on vähäisempää, signaalitasot korkeammat sekä kohina ja häiriöt pienemmät.

Keksinnön taustalla on kuusamolaisen Pekka Saastamoisen kehittämä johtimen pinnoitusmenetelmä.

Tänä vuonna on alettu myydä ensimmäisiä tuotteita: hifi-liikkeissä myytäviä erikoisjohtoja.

– Johtimien pintakäsittelyn ansiosta syntyy tasainen magneettikenttä, jolloin epämääräisessä kaaoksessa kulkevat elektronit saadaan järjestykseen. Sen takia vaikkapa sähkökitara tai äänentoistolaitteet soivat paremmin, kun käytetään SpinX-teknologialla tehtyä johtoa, Koljonen kertoo.

Tulevaisuuden potentiaali on kuitenkin aivan eri asioissa kuin äänentoistossa, vaikka aluksi tulovirtaa haetaan erikoisjohdoista, Koljonen sanoo.

– Meillä on alkamassa tai käynnissä kolme teollista yhteistyöprojektia, joista emme salassapitosopimusten vuoksi voi kertoa enempää. Projektit tähtäävät tulorahoitukseen ja lisenssituloon, joka tulee olemaan päätulonlähde jatkossa.

Spindeco Technolgiesilla on menossa rahoituskierros, jolla se hakee noin puolen miljoonan euron rahoitusta.

Yhtiön omistamasta teknologiasta on tehty noin 3 000 sivua dokumentoitua tutkimusta. Esimerkiksi erään yhteistyökumppanin tekemä valaisintesti osoittaa, että laittamalla valaisinlinjaan SpinX-teknologiaan perustuvaa virransyöttöä, voidaan joka viides lamppu sammuttaa. Valoteho säilyy samana ja energiaa säästyy.

Tutkimuksissa on saatu parannettua muun muassa laturien hyötysuhdetta ja ladattua sähköakkuja nopeammin SpinX-teknologialla käsitellyn johdon kanssa.

– Jos pystyisimme pudottamaan teollisuuden energiankulutusta vaikka 10 prosenttia, niin pystyisimme sulkemaan aika monta ydinvoimalaa maapallolta saman tien, Koljonen sanoo.

Yrityksen omistajiin kuuluva, Itä-Suomen yliopiston professori Reijo Lappalainen kertoo, että Spindeco Technologies testaa nyt kehittämiään materiaali- ja pinnoitusratkaisuja yhteistyössä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Spindeco Oy voitti kaksi vuotta sitten valtakunnallisen Kasvu Open-kilpailun start up-yritysten sarjassa.

Patenttiprosessin pitkittyminen ja myyntitulojen aloituksen venyminen uuvutti kuitenkin osan osakkaista.

– Heiltä alkoi loppua usko, saammeko koskaan patenttia, sillä sen hakeminen oli kestänyt kuusi vuotta, Koljonen sanoo.

Lokakuussa neljä osakasta perustikin uuden yhtiön Spindeco Technologies Oy:n, joka otti tehtäväkseen teknologian kehittämisen.

– Teimme sopimuksen, että jos tästä keksinnöstä tulee tuloja, niin myös Spindecoon sijoittaneet saavat osuutensa pois, Koljonen kertoo.

Yritys on edennyt patenttirintamalla tänä syksynä. Lokakuussa tuli tieto, että patentti on hyväksytty Kiinassa. USA:n, Intian ja EU:n patentit ovat välipäätösvaiheessa.

Yrityksessä on työn alla myös kaksi uutta patenttiaihiota.

Yhtiöllä on maahantuojat Saksassa ja Hollannissa sekä jakelija Suomessa äänentoistoa parantavalle johdolle. Se on neuvotellut myös pinnoituksen ja johtojen valmistuksen siirtämisestä yhteistyökumppanille, jotta valmistuskapasiteettia saadaan lisää.

 

Spindeco: Neljä omistajaa

Spindeco Technologies Oy jatkaa vuonna 2010 perustetun Spindeco Oy:n työtä. Sillä on neljä omistajaa.

Keksinnön tekijä kuusamolainen Pekka Saastamoinen sekä toimitusjohtaja Petteri Koljonen omistavat yhtiöstä molemmat runsaan kolmanneksen. Koljonen oli aikoinaan perustamassa Amphion Loudspeakersia.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Timo Juurakko omistaa yhtiöstä reilun neljänneksen. Hän on Kunnonpaikan toimitusjohtaja.

Itä-Suomen yliopiston fysiikan professori Reijo Lappalainen omistaa 3,5 prosenttia osakkeista.

Spindeco Oy sai Tekesiltä tutkimus- ja kehitysrahoitusta sekä innovaatiorahoitusta vuosina 2011-2015. Avustuksia maksettiin yhteensä noin 129 000 euroa ja lainaa 525 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keksintö on kohdannut paljon epäilijöitä