Kuopiolaisyhtiö kehitti vaihtoehdon halpatuonnille

Kuopiolainen EID Tech Oy on kehittänyt mikrotehdaskonseptin, jonka avulla valmistava teollisuus voi olla kannattavaa myös Euroopassa.

– Haluamme tarjota paikallisen vaihtoehdon halpatuonnille, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Käkelä.

Brändinimellä ANT Plant -myytävä mikrotehtaan pilotti on valmis. Yhtiö julkisti konseptin tiistaina.

Noin kymmenen metriä kertaa kuusi metriä -kokoinen mikrotehdas tuottaa 45–150 sentin mittaisia testattuja ja valmiiksi pakattuja led-valoputkia vuositasolla noin miljoonaa kappaletta.

Ensimmäinen mikrotehdas otetaan käyttöön kajaanilaisella Valtavalo Oy:n tehtaalla. EID Tech on toimittanut Valtavalolle jo aiemmin täysin automatisoidun robottilinjaston led-valoputkien valmistukseen, lukuun ottamatta pakkaustoimintoa, joka löytyy uudesta ANT Plant -konseptista.

– Lähdemme viemään ANT Plantia maailmalle. Tarjoamme kokonaisen palvelumallin, myös materiaalikanavat. Pääsemme samaan hintatasoon ja allekin samantasoisten halpatuontiputkien kanssa, Käkelä kertoo.

Pilottimikrotehdas vaatii yhteen työvuoroon vain yhden työntekijän. Miljoonaan valoputkeen päästään, kun työtä tehdään ympäri vuorokauden.

– Mikrotehtaan työllistävä vaikutus on toki enemmänkin, sillä erilaiset tukitoiminnot työllistävät myös.

Käkelän mukaan kokonaiskonseptissa valmistusmateriaalien hinnat saadaan alhaisemmiksi, mitä enemmän tehtaita tulee.

– Kun Eurooppaan tulee kymmenen tai viisikymmentä tehdasta, ja kaikki materiaalihankinnat tulevat meidän kautta, voimme tarjota raaka-aineen asiakkaalle huomattavasti halvemmalla.

ANT Plantia markkinoidaan maahantuojille, erilaisille sijoittajille, nykyisille valaisinalan valmistajille sekä suurten toimijoiden alihankintaketjuille.

– Olemme jo tutkineet markkinoita. Meillä on meneillään avauksia Iraniin ja Itä-Eurooppaan. Meillä on ollut neuvotteluita myös Brasiliaan ja Intiaan.

Käkelä uskoo, että ANT Plantista tulee hittituote.

– Mikäpä maa ei tukisi paikallisia investointeja? Sitä, ettei kaikkia rahoja syydetä halpatuontiin ja muun muassa sen aiheuttamiin piilokustannuksiin.

ANT Plant konseptissa on avoin ja helposti ennustettavissa oleva kustannusrakenne.

EID Tech työllistää Kuopiossa yhdeksän henkilöä. Liikevaihto on noin miljoona euroa vuodessa.

– Tavoitteemme on noin 20 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2020, Käkelä sanoo.

EID Techin toimitusjohtaja Jari Helminen kertoo, että Euraasian eli Euroopan ja Lähi-idän led-putkien tekemiseksi tarvittaisiin 750 ANT Plant-tehdasta, jos markkinaosuus olisi 100 prosenttia.

Markkinoilla on siis paljon potentiaalia EID Techin luomalle konseptille.

Yhtiö tuo ensi vuonna markkinoille myös mikrotehtaat, jotka valmistavat led-kierrekantalamppuja sekä led-alasvaloja.

– Niiden pitäisi olla valmiina markkinoille maaliskuussa. Sen jälkeen mikrotehdaskonseptia voi kehittää vaikka kahvinkeittimien tai kaukosäätämien valmistamiseen. Mikrotehtaan skaalautuvuus on ihan loputon, Käkelä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.