Kuopion Ravintolamestarit

- Joku on joskus naljaillut, että liikeideamme on pitää ravintoloita vanhoissa kiinteistöissä, kertoo Kuopion Ravintolamestarit Oy:n toimitusjohtaja Tauno Laukkarinen.

Toden totta: Musta Lammas, Isä Camillo, Pannuhuone, Intro ja Paitsio. Kesäkuun alussa listaan liittyy vielä Kuopion Klubi, joten määritelmä tuntuu pitävän paikkansa.

- Tavoitteenamme on ostaa tai perustaa 1-2 ravintolaa vuodessa, Laukkarinen haarukoi kasvuyrityksen tulevaisuutta.

Perinteitä huokuvat toimitilat eivät yksin riitä, kun etsitään menestyvää ravintolakonseptia.

- Hyvä ruoka, hyvä juoma ja hyvä palvelu. Siinä ne ovat lyhyesti ja ytimekkäästi, määrittelee Laukkarinen.

Resepti kuulostaa yksinkertaiselta, mutta monen palasen pitää naksahtaa kohdalleen ennen kuin kokonaisuus toimii.

Keittiömestareita ja restonomeja

Ravintolamestareiden tahtotila syntyi viiden kaveruksen herkkusuiden kerhosta , joka otti päämääräkseen itsensä työllistämisen ja laadukkaan ruokaravintolan perustamisen Kuopioon. Totta haaveesta tuli kymmenen vuotta sitten, kun Isä Camillo avasi vanhassa Suomen Pankin talossa Kauppakadun varressa.

Ravintolan liiketiloista olivat ensimmäisenä hajulla Amarillon ravintolatoimenjohtaja Kari Hartikainen ja keittiömestari Allen Stanley, jotka olivat hakeutumassa eroon PeeÄssän ketjuravintolan orjuudesta .

- Kuulimme heiltä ideasta ja osat loksahtivat paikalleen, kun he halusivat enemmän väkeä riskiä jakamaan, kertoo Erkka Isotalo, jonka vetovastuulla Isä Camillo on.

Viiden miehen yhtiön muita perustajajäseniä ovat Laukkarinen ja Simo Koslonen, joka on nykyisin Intron vetäjä.

Kumppanuusyrityksen toistaiseksi ainoa muutos omistajapohjassa tapahtui vuosituhannen alussa, kun Kari Hartikainen jäi pois toiminnasta ja tilalle tuli Mustan Lampaan keittiömestari Ari Alanko.

Laatu on tapa toimia ja elää

Isotalo kertoo, että Isä Camillo -nimi löytyi vasta useamman illan ideoinnin pohjalta. Tavoite oli löytää henkilöhahmo, josta ihmisillä olisi positiivinen mielikuva.

- Kirkkokin otti nimen vastaan positiivisesti, ei oltu tajuttu sitä akselia ollenkaan, vaikka tuomiokirkko on melkein vastapäätä.

Isä Camillon välimerellinen keittiö, josta löytyi herkuttelijoille ruokaa joka lähtöön, saavutti nopeasti suosiota iltaravintolana.

- Ruokaravintolan patoutunut tarve yllätti meidät. Ei osattu odottaa, että ihmisillä niin kova innostus käydä syömässä, muistelee Isotalo.

Ravintolamestareiden ratkaiseva laajennus gourmet-sarjaan tapahtui 1999, kun kaupungin ykkösravintolana pidetty Musta Lammas siirtyi konsernin osaksi. Matti Hirvensalon 1982 perustama ravintola kantaa Rotisseur-kilpeä ja keikkuu kaupungin ainoana Kauppalehti Option parhaiden ruokaravintoloiden listalla.

- Tärkeintä on pitää asiakkaat tyytyväisenä. Eivät tuollaiset huomionosoitukset ole mikään itseisarvo, sillä laatu pitää olla tapa toimia ja elää, Alanko korostaa.

- Ja Michelin-tähteä ei saa edes käyttää markkinoinnissa, Isotalo huomauttaa.

Sesonkituotteet näkyvät listalla

Kuopion Klubi liittyy kesällä