Kuopioon Savon ainoa leikkaamo

Pohjatyöt ovat jo valmiina Savo-Karjalan Liha Oy:n uuden leikkaamon tontilla Pienen Neulamäen tontilla Kuopiossa. Töitä Pioneerikadun päässä sijaitsevalla tontilla on tehty jo kuukauden päivät.

–Seiniä ryhdytään pystyttämään jo ensi viikolla, eli heti pääsiäisen jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Jouko Koistinen.

Pinta-alaa uudessa leikkaamossa tulee olemaan 700 neliötä. Siihen on tosin jo valmiiksi piirretty reilun 400 neliön laajennusvara. Yhtiöllä on alueella käytössään puolitoista tonttia.

–Olisiko se laajennus ajankohtainen ehkä joskus viiden vuoden päästä tai jotain. Sinne on tarkoitus sijoittaa sitten pidemmälle jalostettuja tuotteita, jatkaa Koistinen.

Investoinnin arvonlisäveroton kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa, johon Savo-Karjalan Liha sai 35 prosenttia ely-keskuksen avustusta.

Täydessä tuotannossa uusi leikkaamo on noin vuoden kuluttua.

 

Toistaiseksi yhtiön leikkaamo on Espoon Koskelossa, jossa paloitellaan kaikki ruhot. Ensi syksynä toimintaa siirretään suurimmaksi osaksi Kuopioon.

Oman leikkaamon rakentamista ryhdyttiin suunnittelemaan, koska vuokrasopimus Leväsellä olevista tiloista päättyy elokuun loppuun.

–Myös Atrian lopettaminen edesauttoi tilannetta niin, ettei täällä ole enää ollut omaa lihanjalostusta, Koistinen sanoo.

Uuden leikkaamon suunnittelu aloitettiin jo viime syksynä.

–Kartoitimme ensin vuokratilojen mahdollisuutta, mutta sopivia tiloja ei löytynyt. Toisaalta kun pääsee tekemän kokonaan uutta, niin siitä on helpompi toteuttaa jouheva kokonaisuus kuin vanhaan menemällä.

 

Päähankinta-alueina ovat Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Kainuun alueet.

Teurastus tapahtuu Sastamalan teurastamossa, josta Savo-Karjalan Liha omistaa 60 prosenttia. Jatkossa ruhot tulevat Kuopioon Pielaveden teurastamolta.

–Lihanjalostusta tuodaan nyt entistä lähemmäs kuluttajaa. Tämä alkaa olla lähilihaa sanan varsinaisessa merkityksessä, jatkaa tukkumyynnistä vastaava Pasi Ryynänen.

Kun tuotanto pääsee uudessa leikkaamossa täyteen vauhtiin niin se työllistää noin 16 uutta työntekijää.

– Alkuvaiheessa tulee ehkä 3-5 uutta työntekijää ja loput sitten myöhemmin, Ryynänen kertoo.

 

Perheyhtiö: Liikevaihto seitsemän miljoonaa

Savo-Karjalan Liha Oy perustettiin vuonna 1999. Perheyhtiön pääomistaja on toimitusjohtaja Jouko Koistinen.

Yhtiön liikevaihto on noin seitsemän miljoonaa euroa ja siinä yhteensä noin 20 kokopäiväistä työntekijää.

Savo-Karjalan Lihan omalla lihakaupalla on myymälät Kuopion kauppahallissa sekä Matkuksen liikenneasemalla.

Vuonna 2008 yhtiö hankki kolmanneksen lihatukkuliike Lihakas Oy:stä, joka on toimittanut kuluttajapakkauksia Etelä-Suomen kauppoihin jo vuosien ajan.

Sastamalan teurastamosta Savo-Karjalan Liha omistaa 60 prosenttia. Teurastamossa on tällä hetkellä 14 työntekijää.

Kuluttajamyynnin lisäksi yhtiö toimittaa lihaa kauppoihin, ravintoloille, suurkeittiöille ja teollisuudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Karitsanliha myytiin loppuun