Kurja arki leviää maakunnan pankkeihin

Rautalammin ja Vehmersalmen OP:t pyörivät viime vuonna operatiivisesti tappiolla.

Satunnainen myyntivoitto Pohjola Pankin osakkeista pelasti maakunnan osuuspankit viime vuonna nöyryytykseltä. Pohjois-Savon OP-liiton jäsenpankkien yhteenlaskettu 42,4 miljoonan euron liikevoitto on historiallisen kova tulos.

Pankkien karu arki paljastuu raaputtamalla tuloslukuja. Maakunnan osuuspankkien operatiivinen tulos putosi edellisestä vuodesta peräti 54 prosenttia. Perusliiketoiminta tuotti enää yhteensä 6,4 miljoonan euron liikevoiton, kun vielä vuonna 2013 tulosta kertyi 13,3 miljoonaa euroa.

Suuruuden ekonomia saa myös kolauksen tunnusluvuista. Oikaistun tuloksen perusteella parhaassa iskussa toiminnallisesti olivat Maaningan ja Vesannon OP:t. Ne tekivät yli prosentin liiketuloksen suhteutettuna taseen loppusummaan.

Heikoimmissa kantimissa olivat Rautalampi ja Vehmersalmi, jotka jäivät viime operatiivisesti tappiolle. Reilun miljoonan euron myyntivoitot vetivät kummatkin pankit reilusti plussalle, mutta varoitussignaaleja on ilmassa.

Kummankin pankin vakavaraisuus on on vahvaa luokkaa, joten akuuttiin kriisiin ei ole aihetta ellei luottoasiakkaiden kaapista löydy luurankoja.

Silmiinpistävä tapaus osuuspankkien kentässä on Pohjois-Savon OP, joka kantaa pankkiryhmän sisällä maakuntapankin leimaa. Suuri ja mahtava fuusiopankki jäi selvästi jälkeen tehokkuudessa moneen pienempään kumppaniin verrattuna.

Operatiivinen tulos 2,8 miljoonaa euroa kertoo, että toimitusjohtaja Jaakko Ojanperän viimeinen vuosi PSOP:n ruorissa oli muutakin kuin juhlaa. Vielä edellisenä vuonna Koillis-Savon seudun osuuspankin ja PSOP:n yhteenlaskettu liikevoitto oli yli 8 miljoonaa euroa.

Tuloksen romahdusta voi selittää tiukalla pankkikilpailulla ja fuusiokuluilla, mutta myös pankin kannattavuus on vakavissa ongelmissa. Kannattavuuskerroin 0,14 prosenttia taseesta vetää PSOP:n vertailuryhmässä rupusakkiin.

Ulkopuoliset voivatkin vain arvailla, mikä osuus uuden toimitusjohtajan Seppo Pääkön johtamiskulttuurilla oli henkilöasiakkaista vastaavan pankinjohtaja Arja Soramäen irtisanoutumiseen.

Vertailu Optiaan tai Siilinjärven Osuuspankkiin on myrkkyä Pohjois-Savon osuuspankkikentälle. Säästöpankki Optian 19,5 miljoonan euron liikevoitto viime vuodelta vastaa 1,39 prosenttia taseesta ja Siilinjärven POP ylsi 0,85 prosentin lukemiin.

Maakunnan suhteellisesti kannattavin osuuspankki olikin Ylä-Savon Poppia, jonka taseeseen suhteutettu liikevoitto oli 1,2 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.