Kyllikin kypsät

- Virallisesti tätä on sanottava vehnäsekaleiväksi, mutta rieskana asiakkaat tämän parhaiten tuntevat, esittelee Pirjo Kyllikki Pasanen leipomonsa ykköstuotetta Juankoskella.

Pasanen tietää, että Savossa paistetun vehnäleivän nimittäminen rieskaksi sisältää kyllä riskin.

- Sillä saa helposti aikaan heimosodan. Suomessa eri maakunnilla on omat rieskansa, ja jokainen maakunta pitää omaa rieskaansa juuri oikeana.

Yleensä rieska on ohutta nostamatonta leipää, mutta voi se olla myös kohotettua, kuten Pasasen leipomoyritys Kyllikin Kypsät todeksi osoittaa.

Kyllikin Kypsät paistaa 300 rieskaa joka arkiaamu, paitsi perjantaisin, jolloin leipomosta lähtee 500-600 leipää kauppoihin Juankoskelle, Kuopioon, Siilinjärvelle ja Nilsiään.

Lisäksi leipomo valmistaa gluteenittomia karjalanpiirakoita yhteen myymälään Kuopiossa ja toiseen Siilinjärvellä. Tavallisia karjalanpiirakoita leipomo toimittaa vain Juankosken alueelle.

Ruisleipää leipomossa leivotaan joka torstai omasta myymälästä myytäväksi.

Hauska nimi saa hymyn huulille

Kaupparekisterissä Kyllikin Kypsät on nimellä Leipomo Kyllikki ja Jussi Oy. Rekisteröity nimi on paikkakuntalaisille kuitenkin vieras. He puhuvat vain Kyllikistä.

Kyllikin Kypsät syntyi 15 vuotta sitten.

- Nimen keksi ex-mieheni. Kyllikin Kypsät oli myyvempi nimi ja sointui korvaankin paremmin kuin Pirjon Pettu.

- Kieltämättä tällaisen nimen valitseminen vaati jonkin verran rohkeutta. Senssipalvelussakin joku kypsä Kyllikki näyttää palvelujaan tarjoavan.

Nimivalinta ei lopulta ollut hassumpi. Yrittäjä huomasi, että se sai asiakkaat hyvälle tuulelle.

Pirjo Kyllikki Pasaselta puuttuu leipomoalan ammattitutkinto. Pohjan yrittämiselle antoi kuitenkin maatalon emäntänä opittu ruislevän tekotaito.

- Leipomoyrittäjäksi päädyin sattumalta, kun menin vuonna 1992 maatalouselintarvikkeiden jatkojalostuskurssille. Siellä kuulin, että Kuopion Sikoinniemessä kotikaupasta rieskoja myyvä Kaisa Muhonen lopettaa leivän teon. Häneltä voisin ehkä saada reseptin.

Hyvin kävi. Muhonen antoi reseptin ja opastipa seuraajaansa vielä rieskanteon nikseissäkin.

Leipomossa myös pieni kahvila

Leipurin työt Pasanen aloitti navettaan tehdyssä leipomossa Vuotjärven kylässä.

Tuotanto oli aluksi 30-50 leipää päivässä.

Tuotantomäärät kuitenkin kasvoivat menekin kasvun myötä, ja neljä vuotta sitten leipomo muutti vuokratiloihin Juankosken keskustaan.

Leipomo sijaitsee kartonkitehdas Stromsdalin omistamassa ja Juankosken kulttuurihistoriallisen seuran hallinnoimassa Soittokunnan talossa.

Leivät yrittäjä leipoo yksin. Hän aloittaa työt yöllä kello kaksi, perjantaina jo puolilta öin. Paistamista varten käytössä on kuusi yhdeksän leivän sähköuunia.

Pirjo Rönkkö tulee töihin puoli kahdeksalta. Hän auttaa leipien pakkaamisessa ja piirakoiden teossa. Valmiit tuotteet vie kauppoihin puolipäivätoiminen kuljettaja yrittäjän autolla.

Juankosken kulttuurimiljööseen kuuluvan leipomorakennuksen yhteydessä yrittäjä pitää pientä kahvilaa, jossa on tarjolla myös pullapuolta. Kahvila on ollut erityisesti kesäturistien suosima.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.