Kymmenientuhansien brittien Lapin-matka vaakalaudalla Thomas Cook -konkurssissa, Lapin yrityksiä uhkaa iso tulonmenetys

Brittiläisen matkanjärjestäjän Thomas Cookin konkurssi voi vaikuttaa jopa kymmenientuhansien Lappiin suuntaavien brittien matkoihin, arvioi matkailuorganisaatio Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan joulusesonki tälle vuodelle on jo lähes loppuunmyyty, ja noin 20  000 britannialaista on viime vuosina järjestänyt matkansa Thomas Cookin kautta.

–  Tämä on yksi suurimmista brittimatkanjärjestäjistä, joka on tuonut matkailijoita useampaan eri kohteeseen Lapissa, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan brittimatkustajat ovat joulusesongin suurin asiakasryhmä. Thomas Cookin osuus Lapin kaikkien lentokenttien matkustusvolyymista on ollut noin kymmenen prosentin luokkaa.

Kärkkäinen sanoo, että Lapin yritykset kokevat tuntuvia tulonmenetyksiä, jos Thomas Cookin kautta matkansa ostaneet joutuvat jättämään Lapin-matkan väliin.

–  Vaikka ne korvaukset kaupasta hoidettaisiinkin, kaikki lisämyynti jää tekemättä, ja sehän on iso lovi. Se näkyy ravintoloissa, kaupoissa, matkamuistoissa ja ohjelmapalveluissa, ne kärsisivät siitä aika olennaisesti.

Pakettimatkailu pitää pintan sa Lapissa

Kärkkäinen pitää mahdollisena, että Thomas Cookin toiminnan ottaisi haltuunsa yksi tai useampi matkanjärjestäjä. Kiire kuitenkin on, sillä joulusesonki alkaa jo marraskuussa.

–  Brittimarkkina on viime vuosina vetänyt kovalla kasvukierteellä ja siitä on muodostunut entistä merkittävämpi talven markkina. Siellä on nälkäisiä myyjiä, mutta kuinka nopeasti he pystyvät sopimaan asioista, se on tässä se suuri haaste, Kärkkäinen sanoo.

Visit Rovaniemen toimitusjohtajan mukaan matkailijoiden tottumusten muutos näkyy myös Lapin-matkailussa, ja omatoimimatkoja tehdään aiempaa enemmän. Kärkkäisen mukaan briteistä kuitenkin edelleen 60–70 prosenttia valitsee pakettimatkan Lappiin. Etupäässä asiaan vaikuttaa omatoimimatkaamisen hinta.

–  Moni voi haaveilla omasta paketoinnista, mutta sitten kun lähtee niitä palasia ostelemaan, huomaa, että se kokonaisuus on aika paljon arvokkaampi. Paketointi on helpompi, halvempi ja perhematkustukseen sopiva muoto. Sen takia markkina on mennyt tällä formaatilla hämmentävänkin kauan, Kärkkäinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.