Lähimaksaminen ja prepaid-kortit yhä vieraita suomalaisille

Lähimaksaminen on vielä vierasta isolle osalle suomalaisista. Pankkikonserni Aktian teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että uusi maksukorttiominaisuus on outoa 59 prosentille suomalaisista. Uusi tapa opitaan hitaasti, sillä vain 20 prosenttia vastaajista käyttää lähimaksua päivittäin tai usein. Naisista 65 prosenttia ei ole koskaan kokeillut alle 25 euron ostosten maksamista nopeasti ilman tunnuslukua.

– Maksukorttikulttuuri on murroksessa. Vanhat tavat muuttuvat hitaasti, ja monia uusia ominaisuuksia vierastetaan. Maksaminen on herkkä bisnes, toteaa Aktian korttiliiketoiminnan johtaja Christoffer Rosqvist.

Myös käteisen korvaava, ennakkoon maksettu ja ladattava prepaid-kortti tunnetaan huonosti. Vain kuusi prosenttia vastaajista sanoo käyttäneensä prepaidia. Peräti 88 prosenttia ei koskaan kokeillut sitä.

Käteisen käyttö vähenee edelleen. Yli puolet (53 prosenttia) suomalaisista käyttää käteistä enää kerran viikossa tai harvemmin. Miehistä kuitenkin 18 prosenttia käyttää käteistä päivittäin.

Suomalaiset luottavat pääasiallisiin maksukortteihinsa myös lomallaan. Vain joka viides turvautuu niin sanottuin toissijaisiin kortteihin, kuten toisen pankin tai prepaid-korttiin. Prepaid-kortin käyttöä lomamatkalla perustellaan turvallisuudella.

Suomalaisilla on eniten (47 prosenttia) käytössään debit-credit-yhdistelmäkortteja eli pankkikortteja, joissa on luotto-ominaisuus. Yli neljänneksellä (27 prosenttia) on lompakossaan pelkkä pankki- eli debitkortti.

IRO Research haastatteli tutkimusta varten tuhat henkilöä internetissä toukokuun loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.