Lajinsa hulluja metallimiehiä ja -naisia

Kierros tehtaalla osoittaa, että huumoria saa viljellä. Sanailua on puoleen ja toiseen.

- Meillä on hyvä porukka. Olen sanonutkin, että ei tässä talossa ole yhtään täyspäistä, kaikki on lajinsa hulluja positiivisessa mielessä, Kimmo Kärki sanoo ja vaihtaa kuulumiset hitsaaja Ritva Nissisen kanssa.

Nissinen avusti ennen invalideja, mutta työtuntien niukkuuden takia alanvaihto tuli ajankohtaiseksi. Nyt töitä on riittänyt niin paljon, että tutkintoon kuuluvia näyttöjä on jäänyt tekemättä kiireen takia.

- Se auttoi, kun ei ollut mitään ennakkoluuloja alaa kohti. Apua saa kun kysyy, kaivukoneen pikaliitintä pikku Volvoon työstävä Nissinen kehuu ilmapiiriä.

Lapinlahtea Kärki pitää hyvänä sijaintina yritykselle. Viitostien varressa rahti pelaa hyvin. Työntekijöitä on ollut myös kohtalaisen helppo saada.

- Emme kilpaile esimerkiksi Ponssen kanssa. Olemme tässä välimaastossa.

Kannattavuus on ollut Kärjen mukaan hyvää vuosi toisen jälkeen. Voittolukujen hän kuvaa olevan konepajateollisuuden keskimääräistä tasoa.

Kärki tietää, että jos taantuma iskee rajusti, se tuntuu myös Teräsperällä. Kun konekauppa hiljenee, laitteitakaan ei tarvita niin paljon.

- Onni on, että lumi tulee joka vuosi, oli lama tai ei. Toisaalta lama voi näkyä myös osien vaihtamisena itse työkoneen sijaan. Eli ostetaan pyöräkuormaajan sijaan pelkästään uusi aura.

Kuten arvata saattaa, Kärjellä ja Lametalin porukalla ei ole mitään lumisia talvia vastaan.

- Heikot lumitalvet Suomessa ovat korostaneet viennin merkitystä. Jällivaara-Kiiruna-alueelle myytiin viime syksynä yhdessä kaupassa 40 auraa Ruotsin tiehallinnolle.

Tulevaisuudessa yrityksen tavoitteena on kasvaa edelleen ja vahvistaa jalansijaa tärkeimmillä markkinoilla. Venäjällä kumppanina on muun muassa iso traktoritehdas.

- Olemme siellä kuten Baltiassakin vielä vähän kalliita, mutta se ero kuroutuu kiinni koko ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.