Lakko toteutuu: pankkikonttorit ovat auki seuraavan kerran vasta tiistaina 2.1.

Rahoitusalan työnseisaus sulkee suurimman osan Suomen pankkikonttoreista huomenna torstaina ja ylihuomenna perjantaina. Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoittaa Twitterissä, ettei rahoitusalan työriitaan ole mahdollista löytää sopua ennen torstaina alkavaa työtaistelua.

Ammattiliitto Pron, Ammattiliitto Nousun ja Danske Bankin henkilöstöyhdistyksen lakko alkaa torstaiaamuna ja päättyy perjantaina keskiyöllä. Täten lakon vuoksi kiinni olevat pankkikonttorit ovat auki seuraavan kerran vasta tiistaina 2.1.2018. Verkkopankkien odotetaan toimivan, mutta häiriöitä ja viiveitä saattaa esiintyä.

Työseisauksen aikana muun muassa OP, Danske Bank ja Nordea pyrkivät turvaamaan sekä henkilö- että yritysasiakkaiden tärkeimmät palvelut, kuten korttimaksamisen, käteisautomaattien toiminnan sekä palkkojen, eläkkeiden ja laskujen maksun. Palveluissa voi esiintyä häiriöitä ja niiden korjaamisessa voi olla viiveitä.

OP:n, Danske Bankin ja Nordean konttorit ovat työnseisauksen ajan pääsääntöisesti suljettuna. Asiakkaisiin otetaan yhteyttä, mikäli sovittuja tapaamisia joudutaan siirtämään.

OP:n puhelinpalvelu ja verkkopalvelun chat toimivat työtaistelun aikana, mutta pienemmällä miehityksellä ja rajoitetuin palveluajoin. Nordean 24/7-asiakaspalvelu sekä yritysten asiakaspalvelu Nordea Business Centre palvelevat rajoitetuin palveluajoin ja vajaalla miehityksellä. Danske Bankin puhelinpalvelu on kiinni torstaina ja perjantaina. Käteisautomaatit toimivat normaalisti, samoin verkkopankit ja maksukortit.

Kiistan keskiössä on osapuolten erimielisyys viikonlopputyön ehdoista

Rahoitusalan työriitojen sovittelu jumittui viikko sitten. Palkansaajia neuvotteluissa edustavat Ammattiliitto Nousu, Ammattiliitto Pro, Danske Bankin henkilöstöyhdistys Pro sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN.

Työnantajia edustavat Finanssiala, Palvelualojen työnantajat Palta sekä Danske Bank.

Työriidan taustalla ovat näkemyserot erityisesti viikonlopputyön teettämisen ehdoista.

Työnantajapuoli haluaa muuttaa työaikamääräyksiä niin, että se voisi päättää miten työajat sijoittuvat. Työntekijäpuoli puolestaan haluaa, että työajoista voitaisiin sopia paikallisesti.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi lähestyvää lakkoa tiedotteessa tänään.

– Monipuolisemmat palveluajat parantaisivat yritysten mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja menestyä kiristyvässä kilpailussa.

– Lakkoilu tässä tilanteessa on täysin vastuutonta, Aarto sanoo.

Jos sopua työriitaan ei löydy tammikuun alussa, seuraava kaksipäiväinen työnseisaus järjestetään 4.–5. tammikuuta. Siihen osallistuisi kolmen työntekijäjärjestön lisäksi myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat.