Liikenneviraston jäänmurtaja myydään Arctia Shippingin tytäryhtiölle

Liikenneviraston tilaama, rakenteilla oleva jäänmurtaja myydään Arctia Icebreaking Oy:lle, joka on valtion omistaman Arctia Shippingin tytäryhtiö. Valtioneuvosto antoi suostumuksen kaupalle torstaina.

Liikenneministeriö määrättiin marraskuussa myymään murtaja, koska sen omistamisen ei tulkittu kuuluvan Liikenneviraston ydintehtäviin. Murtaja on määrä toimittaa ostajalle ensi tammikuussa.

Liikenneministeri Paula Risikon (kok.) mukaan on järkevää keskittää jäänmurtajien omistus murtajapalveluita tuottavaan valtionyhtiöön. Kaikki muut Suomen suuret jäänmurtajat ovat Arctian omistuksessa.

- Liikennevirasto puolestaan kilpailuttaa jäänmurron palvelusopimukset budjettiraamien mukaisesti ja huolehtii, että jäänmurto hoidetaan kustannustehokkaasti, Risikko sanoo tiedotteessa.

Valtion ensisijainen tavoite on Risikon mukaan turvata elinkeinoelämän kuljetuksia Itämerellä. Sen vuoksi Arctia Icebreakingin kanssa tehtävään sopimukseen on tulossa velvoite pitää uusi murtaja mukana Itämeren jäänmurtopalvelua koskevissa tarjouskilpailuissa vuoden 2020 loppuun saakka. Se varmistaa, että alus on käytettävissä nimenomaan Suomen merenkulun tarpeisiin.

Risikon mielestä Arctia Shippingin tulisi miettiä, olisiko sen mahdollista vetäytyä kokonaan pois satamajäänmurtotoiminnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.