Lisää asuntoja tulossa Kuopion satamaan

PPWest Oy aikoo kunnostaa entistä osuuskaupan konttoritaloa Kuopion satamassa. Toimitusjohtaja Pekka Purola kertoo, että taloon etsitään lisää uusia vuokralaisia.

– Jonkin aikaa on jo tehty kovasti töitä, että saataisiin talo täyteen käyttäjiä. Nykyisiä vuokralaisia ei olla irtisanomassa. Muutoksia ei ole tulossa lähiaikoina, vaikka kiinteistöä aiotaankin kehittää, jyväskyläläinen Purola sanoo.

PPWestin suunnitelmissa on muun muassa muuntaa lisää tiloja asunnoiksi.

Tontilla on rakennusoikeutta, joten mahdollinen lisärakentaminen kiinnostaa, mutta kyseessä on Purolan mukaan pitkän tähtäimen ajatus.

Minna Canthin kadun ja Satamakadun kulmauksessa olevassa valkoisessa funkkistalossa on työskennellyt kymmeniä luovien alojen ihmisiä.

Kiinteistössä on vuokralla muun muassa luovien alojen keskus Mylly. Talossa on lisäksi useita asumisoikeusasuntoja.

Kolmasosa talosta on kuitenkin Purolan mukaan tyhjillään.

–  Vuokrattavaa tilaa on noin 6 000 neliötä. Sataman kohteesta tehdään näyttävä kortteli, Purola lupaa.

Kuopion kaupunki tekee asemakaavan muutosehdotusta SOK:n entisen talon tontille. SOK:n entinen aluekonttori muutettiin asuin- ja liiketilakäyttöön 1990-luvulla. Talo on rakennettu vuosina 1939–1941. Sen ulkomuoto on pääpiirteissään suojeltu.

Suunnitelmissa on Koljonniemenkadulle päin olevaa pihaa rajaavan varastosiiven korottaminen yhdellä kerroksella ja uudisrakennus, joka tulisi pihaan Satamakadun varteen. Pääosin talo olisi maanalainen kellaritila mukaan lukien viisikerroksinen. Se olisi pääasiassa asuintalo.

Funkkistalon alimpia, puistonpuoleisia pieniä ikkunoita on tarkoitus korottaa alaspäin. Talo suojeltaisiin kaavassa. Asemakaavapäällikkö Martti Lätin mukaan kaavaehdotus tulee helmikuussa nähtäville. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyisi muutoksen kesällä, rakentamaan voisi päästä jo ensi syksynä.

PPWest Oy osti Kuopion satamassa sijaitsevan rakennuksen IVG Polarilta. IVG Polar Oy on pääosin pääkaupunkiseudulla toimiva toimistotilojen omistamiseen, vuokraamiseen ja kehittämiseen keskittyvä kiinteistösijoitusyhtiö. Se kuuluu saksalaiseen kiinteistösijoitustoimintaa harjoittavaan IVG-konserniin.

Kauppa tehtiin osakekauppana, jossa siirtyi myös rasitteita, eivätkä osapuolet paljasta kauppahintaa. Kyseessä on kuitenkin miljoonakauppa. Takavuosina IVG Polar pyysi siitä paria miljoonaa.

Vuokrasopimukset siirtyivät uuden omistajan nimiin kaupan mukana.

PPWestillä on Purolan mukaan kiinteistöjä noin 20 paikkakunnalla. Hän pitää kasvavaa Kuopiota mielenkiintoisena sijoituskohteena.

– Kuopion kiinteistömarkkina vaikuttaa vilkkaammalta kuin Jyväskylän kiinteistömarkkina, Purola sanoo.

Purola arvioi, että pitkittyvä taantuma näkyy kiinteistömarkkinoilla.

– Varsinkin pienillä paikkakunnilla on ongelmia, kun kysyntää ei ole. Ongelmia on suurissakin kaupungeissa, jos kiinteistö on syrjemmällä, hän sanoo.

Onnistuneessa kiinteistökaupassa pitääkin Purolan mielestä ottaa huomioon kolme, entistä tärkeämpää asiaa: sijainti, sijainti ja sijainti.

Kuopiossa valmistuu runsaasti uusia asuin- ja liiketiloja vanhoihin arvokiinteistöihin. Purola pitää Kuopion satamaa hyvänä kohteena.

Satamaan kohoaa muitakin kiinnostavia kohteita. Esimerkiksi naapurissa sijaitsevat Lignell & Piispasen likööritehtaan entiset tilat puretaan ja paikalle rakennetaan uusi asuin- ja liikerakennus Gustavinkartano.

Vanhan Myllyn rakennukseen Satamakadulle valmistuu yli 40 erikokoista kaupunkiasuntoa keväällä 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.