Lontoon pörssi avautui niukasti plussalla –  ekonomistit eivät odota markkinoille suurta heilahtelua brexit-äänestyksen vuoksi

Lontoon pörssin aamun kaupankäynti on alkanut aavistuksen verran plussan puolella eilisen brexit-äänestyksen jäljiltä. Sataa suuryritystä seuraava FTSE 100 -indeksi nousi 0,2 prosentin verran kaupankäynnin alettua.

Muualla Euroopassa Frankfurtin DAX 30 -indeksi ja Pariisin CAC 40 -indeksi kasvoivat molemmat puolikkaan prosentin verran aamun kaupankäynnissä.

Myös Helsingissä pörssi aukesi vakaana. OMX Helsinki -indeksi oli prosentin murto-osan vihreän puolella aamupäivällä ennen puolta yhtätoista.

 

"Kaikki tiesivät, miten tulee käymään"

 

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ei aamulla odottanut Euroopan pörsseissä suuriakaan järistyksiä Britannian parlamentin eilisen brexit-äänestyksen tuloksen vuoksi.

–  Luulen, että ei näy paljon mitään, koska ensimmäiset reaktiot yön aikana olivat niin lieviä. En usko, että pörssissä alkaisi paniikki. Punta säilyi hyvin vakaana. Kaikki tiesivät jo joulukuun alusta alkaen, miten tässä tulee käymään, Kangasharju sanoo.

Kangasharjun mukaan sijoittajat ympäri maailman olivat varautuneet tulokseen, mikä nähtiin New Yorkin ja Aasian pörssien maltillisessa liikehdinnässä tiistaina illalla ja varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Samoilla linjoilla on OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

–  Tulos oli odotettu, eikä se todennäköisesti vaikuta olennaisesti markkinoihin tässä välittömästi. Toki punnan kurssi heilui voimakkaasti, mutta siinäkään ei loppupeleissä ollut suurempia liikkeitä.

 

Epävarmuuden aika jatkuu

 

Pidemmällä aikavälillä Kangasharju arvelee yleisen epävarmuuden jatkuvan niin pitkään kuin neuvotteluja käydään.

–  Suurempia markkinareaktioita nähdään vasta sitten, jos tulee joko kaoottinen brexit tai yhtäkkiä sopu, jossa Mayn diili hyväksytään. Kun on todennäköistä, että epävarmuus jatkuu, markkinahinnoittelu jatkuu suunnilleen tällaisena. Suuria liikkeitä ei tule, mutta toisaalta valuuttamarkkinoilla voi olla heiluntaa.

Merkittävä markkinareaktio voi ekonomistin mukaan seurata myös, jos Britannian parlamentti äänestää pääministeri Theresa Mayn epäluottamuksesta, mutta se ei hänestä vaikuta todennäköiseltä.

–  Yllätyksistähän nämä reaktiot aina tulevat, Kangasharju sanoo.

 

Markkinoilla luottoa jonkinlaiseen sopuun

 

OP:n Heiskasen mukaan markkinoilla näyttää olevan luottoa siihen, ettei brexit äänestystuloksesta huolimatta toteudu täysin hallitsemattomasti.

–  Vaikuttaa siltä, että markkinoilla on luottamusta siihen, että jonkinlainen ratkaisu saadaan aikaan. Britannian parlamentissakin suurin osa haluaa, että jonkinlaisen sopimuksen saattelemana Britannia eroaisi EU:sta, Heiskanen arvioi.

–  Jonkinlainen uhkakuva on se, että tämä venyy ja venyy ja loppupeleissä tulee hermoilua, kun ollaan ihan kalkkiviivoilla, hän lisää.

Pääekonomistin mukaan epävarmuus markkinoilla varmastikin jatkuu, sillä epävarmuuden lähteitä on maailmantaloudessa tällä hetkellä useita.

–  Kaikki epävarmuus on yleensä taloudelle pahasta, ja jos ajattelee poliittisen epävarmuuden mittareita maailmalla, ne ovat kyllä erittäin korkealla.

 

Saksan yritysmaailma varoittaa sopimuksettoman brexitin kaaoksesta

 

Saksan johtavat yritysmaailman järjestöt ovat varoittaneet hallitsemattoman brexitin kansainväliselle kaupalle aiheuttamasta vaarasta. Saksan teollisuusjärjestön BDI:n johtajan Joachim Langin mukaan "kaoottinen brexit on vaarallisen lähellä".

Järjestön mukaan hallitsematon brexit voi vaikuttaa haitallisesti 175 miljardin euron arvoiseen Saksan ja Britannian väliseen kauppaan. Langin mukaan Britannian päättäjien korkeimpana prioriteettina pitäisi olla sopimuksettoman brexitin välttäminen.

– Korkeimpana prioriteettina pitää olla kovan brexitin välttäminen. Vastuu tästä on kokonaan Britannian hallituksella ja oppositiolla, Lang sanoi.

Samansuuntaista varoitusta antaa myös Saksan autoteollisuus, kertoo uutistoimisto Reuters. Johtavien autovalmistajien BMW:n, Daimlerin ja Volkswagenin mukaan sopimukseton brexit johtaisi työpaikkojen menetyksiin sekä Britanniassa että muualla Euroopassa.

Saksassa valmistetuista autoista noin 80 prosenttia menee vientiin, ja Britannia on Saksan suurin vientikohde.

Jos Britannia eroaa maaliskuun lopulla ilman minkäänlaista sopimusta EU-maiden kanssa, sen ja EU:n välisessä kaupassa tulevat käyttöön suojatullit. EU-sovun tarkoituksena oli luoda kahden vuoden siirtymäaika, jona entiset säännöt pätevät.

 

 

Punta ei horjunut

 

Punnan kurssi on säilynyt vakaana keskiviikon valuuttamarkkinoilla tiistain heilahtelun jälkeen. Punnan kurssi kävi äänestyksen yhteydessä matalimmillaan kahteen vuoteen, mutta elpyi pian äänestyksen jälkeen.

Aasiassa punnan kurssi on ollut hieman matalammalla tasolla, mutta valuutta selvisi silti säikähdyksellä. Joidenkin analyytikkojen ennustama kurssisukellus on jäänyt toteutumatta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.