Luottokunnan purku herätti jobbarit

Teleyhtiöiden vanhoilla osuustodistuksilla pikavoittoja tehtailleet jobbarit ovat löytäneet uuden kultakaivoksen. Jopa neljän tuhannen euron arvoisia Luottokunnan jäsenosuuksia haalitaan suorilla puhelinkaupoilla pilkkahintaan.

Alimmillaan tarjoukset Luottokunnan osuustodistuksesta jäävät 500 euron tasolle, mikä vastaa korkeintaan jäsenen vuosia sitten sisään maksamaa osuuspääomaa.

Osuuskunnan varallisuus karttui viime keväänä 170 miljoonalla eurolla, kun se myi liiketoimintansa pohjosmaiselle maksukorttiyhtiö Netsille. Kaupan jälkeen omistajaa on vaihtanut jo runsaat 200 Luottokunnan osuustodistusta.

Ok-korteista 1960-luvulla alkunsa saaneen Luottokunnan suurimmat omistajat ovat pankkeja ja vähittäiskauppoja. Niiden lisäksi osuuskunnalla on yli 20000 jäsentä, joilla on vain yksi nykyisin lähes neljän tonnin arvoinen osuustodistus.

Suomen Luotto-osuuskunnan nimellä purettava osuuskunta laskee, että jokainen jäsen saa vuoteen 2016 jaksotetun purkuvaiheen aikana palautusta sijoituksestaan 3400–4000 euroa.

–Palautusta on tulossa jo tältä vuodelta noin 900 euroa ennen vuodenvaihdetta, osuuskunnan saattohoitovaiheen toimitusjohtajaksi palkattu Heikki Vitie kertoo.

Osuustodistuksia on yhteensä 67400 kappaletta, joista Nordea omistaa 27 prosenttia, OP-Pohjola 17 prosenttia ja Danske Bank 9 prosenttia. Keskolla ja SOK:lla on molemmilla 6 prosenttia osuuskunnasta.