MTK Pohjois-Savo kiirehtii satokorvauksia: "Maatilojen talous ei kestä viivytyksiä"

Kasvukausi viime vuonna oli vaikein viljelyvuosi tähän mennessä koko EU-aikana. Esimerkiksi Pohjois-Savossa viljasadosta menetettiin yli 30 prosenttia. Korkeat korjuukustannukset, laatuongelmat ja peltojen rakenteelle aiheutuneet vahingot ovat tuoneet maatiloille mittavat taloudelliset tappiot sadon menetyksen lisäksi. Viljelijöiden jaksaminen on koetuksella kovassa työpaineessa ja vaikeassa taloustilanteessa.

Satovahinkojen korvaamisesta hallitus päätti, että se tehdään 25 miljoonan euron energiaveronpalautuksen muodossa. Tavoitteena oli saada korvaukset maksuun jo viime syksynä. Kuitenkaan maksujen aikataulusta ja hakumenettelystä ei ole tullut mitään tietoa.

MTK Pohjois-Savon johtokunta kiirehtii korvauksia satovahingoista, koska maatilojen talous ei kestä viivytyksiä.

– On kohtuullista jo viimeistään nyt ilmoittaa milloin ja millä perusteella korvaukset maksetaan. Energiaveronpalautukset satovahinkojen korvaamiseksi ovat tarpeen, mutta täysin riittämättömät toimenpiteet vahinkojen korvaamiseen ja tilojen auttamiseksi hädässä, MTK Pohjois-Savon tiedotteessa todetaan.

MTK Pohjois-Savon johtokunta edellyttää, että tilojen taloutta helpottavien toimenpiteiden valmistelua jatketaan niin, että ne ovat käytössä jo tämän kevään aikana. Tärkeintä on turvata maksuvalmius. Toimenpiteinä voivat olla korkotukilainojen lyhennysvapaat ja korkojen maksut säästyneistä korkotukivaroista sekä maksuvalmiuslainoituksen järjestäminen.