Maaginen 16 kruunun raja rikki Ruotsissa – bensan hinta kipusi ennätystasolle

Ruotsissa bensan hinta on ensimmäistä kertaa koskaan rikkonut 16 kruunun rajan. Maan polttoainejätit nostivat perjantaina 95-oktaanisen bensiinin viitehinnan miehitetyillä huoltoasemilla 16,16 kruunuun eli noin 1,57 euroon litralta.

– Tämä on uusi ennätys, bensiinin hinta ei koskaan ole ollut korkeampi Ruotsissa, sanoi ruotsalaisen polttoainetoimialajärjestön SPBI:n toimitusjohtaja Ulf Svahn Expressenille.

Svahnin mukaan hinnannousu ei selity yksistään raaka-öljyn korkealla hinnalla. Myös kruunun heikentyminen suhteessa dollariin ja polttoaineverot kirittävät bensan hintaa ylöspäin.

Noin 60 prosenttia bensiinin hinnasta Ruotsissa muodostuu erilaisista veroista. Viime vuoden alusta bensiini- ja dieselverot ovat nousseet automaattisesti indeksin perusteella.

Dieselin hinta Ruotsissa nousi perjantaina 20 äyrillä 16,06 kruunuun litralta.

Ei helpotusta näköpiirissä

Bensan hinta Ruotsissa tuskin laskee lähiaikoina, Svahn arvioi.

– Mikään ei viittaa siihen, että raakaöljyn hinta olisi laskussa. Se vaatisi joko ratkaisua Iranin kriisiin tai sitä, että Opec ja Venäjä alkaisivat tuottaa enemmän öljyä. Ei myöskään ole viitteitä siitä, että kruunu vahvistuisi tai että poliitikot keventäisivät polttoaineverotusta.

Bensan hinta on jatkanut nousuaan myös Suomessa. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli koko maassa perjantaina 1,56 euroa litralta.

Kruunun tavoin myös euro on heikentynyt suhteessa dollariin, mikä on osaltaan nostanut bensiinin kuluttajahintoja.
Raakaöljyn hinta on ollut nousussa jo pitkään. Yhdysvaltain Iran-politiikka ja presidentti Donald Trumpin päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta on herättänyt levottomuutta markkinoilla, mutta vaikutus öljyn hintaan on toistaiseksi jäänyt maltilliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.