Maidontuotanto kasvoi Pohjois-Savossa: Kuopio ja Kiuruvesi kärkipaikoilla koko maassa

Maidontuotanto Pohjois-Savossa kasvoi viime vuonna yli puoli miljoonaa litraa maitotilojen vähentymisestä huolimatta. Pohjois-Savossa tuotettiin viime vuonna maitoa yhteensä 325,3 miljoonaa litraa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna tuli 0,6 miljoonaa litraa.

Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 293 miljoonaa litraa, joka on hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Viime vuoden lopussa maitoa toimitti meijeriin 956 pohjoissavolaista tilaa, kun vuotta aiemmin maidontuottajia oli 1017 kappaletta.

Pohjois-Savon kunnista eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa (72,4 miljoonaa litraa) ja Kiuruvedellä (57,1 miljoonaa litraa). Maakunnan maitopitäjät Kuopio ja Kiuruvesi pitävät kärkipaikkoja myös kaikista Suomen kunnista.

Maatalouden investointitukia haettiin viime vuonna selvästi enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pohjois-Savossa tukea sai yhteensä 166 hanketta. Avustusta maatalouden investointeihin myönnettiin yhteensä 8,9 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 11,4 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin tukea sai 122 investointihanketta, avustusta myönnettiin 7,4 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 9,9 miljoonaa euroa.

– Erityisesti lypsykarjatilat ovat innostuneet tekemään korjausinvestointeja parin hiljaisemman vuoden jälkeen. Tälle vuodelle odotetaan positiivisen kehityksen jatkumista rakentamisinvestoinneissa, Pohjois-Savon ely-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo kertoo tiedotteessa.

Lypsykarjatalouden rakentamisinvestoinnit ovatkin alueella kasvussa. Avustusta myönnettiin yhteensä 5,4 miljoonaa euroa kymmenelle uudelle lypsykarjanavetalle ja 18 navetan peruskorjaushankkeelle. Lihakarjatalouden puolella investointitukea saaneiden määrä nousi myös edellisvuodesta, nyt tukea myönnettiin 10 lihakarjanavetalle.

Kasvihuonetuotantoon Pohjois-Savossa myönnettiin tukea kuudelle rakentamishankkeelle. Erityisesti marjantuotannon kasvutunneli-investoinnit ovat edelleen kasvussa.