Matkailijoita virtaa Lappiin odotettua enemmän

Lapin hiihtokeskusten kasvu on ylittänyt odotukset. Levin kymmenen prosentin kasvutavoite näyttää jopa tuplaantuvan.

Levin Matkailun toimitusjohtajan Jussi Töyrylän mukaan tiedossa olevat jätti-investoinnit eivät välttämättä edes riitä tyydyttämään kasvavaa kysyntää.

Levin kolmen vuoden investoinnit nousevat vähintään 450 miljoonaan euroon. Niihin lukeutuu yli 200 huoneen Sokos-hotelli, mutta Töyrylä on varma, että se saa seurakseen vielä 1-3 muuta hanketta.

Ylläksellä vauhti on samaa luokkaa. Ylläksen matkailuyhdistyksen toimitusjohtajan Tiina Walin-Jatkolan mukaan vuotuiset investoinnit ovat yli sata miljoonaa euroa. Tavoitteena on kolminkertaistaa yöpymisvuorokaudet nykyisestä noin kahteen miljoonaan kymmenessä vuodessa.

Molemmat keskukset laskevat kasvun pitkälti ulkomaalaisten vieraiden varaan. Ylläksellä heidän osuutensa koko vierasvirrasta on noin 30 prosenttia ja Levillä 25 prosenttia.

Matkailijoiden kiinnostusta herätellään erikoisuuksin. Levi toi ensimmäisenä Suomeen gondolihissin ja Ylläs avaa omansa viikonloppuna. Siellä ei tyydytty aivan tavanomaiseen, sillä yhteen koreista on rakennettu sauna. Korien joukossa on myös mustaksi maalattu vip-vaunu merkkivieraiden käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.