Metsänomistajat myhäilevät: Puun hinnat nousivat reippaasti viime vuonna 

Metsänomistajilla oli viime vuonna syytä myhäilyyn, sillä puukauppa kävi erittäin vilkkaasti ja hinnat nousivat reippaasti, kertoo Luonnonvarakeskus Luke.

Metsäteollisuuden yksityismetsistä ostaman puun määrä lisääntyi viidenneksellä toissa vuodesta. Puuta ostettiin 51,5 miljoonaa kuutiometriä, josta tukkia oli lähes puolet ja kuitupuuta loput.

– Eniten pystykauppaa tehtiin viime vuonna kuusitukilla, 12,6 miljoonaa kuutiometriä ja mäntykuitupuulla, 11,5 miljoonaa kuutiometriä. Pystykauppojen osuus metsäteollisuuden puun hankinnasta on ollut kasvussa. Pystykauppapuuta oli jo 87 prosenttia yksityismetsistä ostetusta puusta, kertoo Luken yliaktuaari Aarre Peltola tiedotteessa.

Puun käyttöä ovat lisänneet erityisesti Metsä Groupin jättikokoinen sellutehdas Äänekoskella sekä UPM:n Kymintehtaan laajennus Kouvolassa. Ne ovat imeneet kattiloihinsa yhä enemmän kuitupuuta. Tukkia käyttävillä sahoilla oli myös nousuvuosi, joskin loppuvuodesta oli havaittavissa hiljenemistä. 

Kysynnän kasvaessa puun reaalinen kantohinta nousi Luken mukaan viime vuonna kuusi prosenttia. Kuusitukista maksettiin pystykaupoissa viime vuonna keskimäärin 64,3 euroa kuutiometriltä. Mäntytukin hinta oli keskimäärin 60,5 euroa, kuusikuitupuun 19,6 euroa ja mäntykuitupuun 17,6 euroa kuutiometriltä.

 

Avohakkuissa korkeampi hinta

 

Hinnat vaihtelevat suuresti muun muassa sen mukaan, miten helposti puut voidaan kuljettaa kohteesta. Hintoihin vaikuttaa myös hakkuutapa. Uudistushakkuissa eli pääte- tai avohakkuissa puusta maksetaan selvästi korkeampaa kantohintaa kuin harvennuksissa.

Myös tapa tehdä kauppaa vaikuttaa. Puun hankintahinnat nousivat viime vuonna selvästi hitaammin kuin kantohinnat. Lisäystä tuli reaalisesti kaksi prosenttia.

Pystykaupoissa kantohinnat tarkoittavat sitä, että metsäyhtiö käy kaatamassa puut. Hankintakaupoissa metsänomistaja kaataa itse puut ja toimittaa ne tienvarteen, josta ostaja voi noukkia ne helposti. Sen vuoksi hankintahinnat ovat selvästi korkeammat kuin kantohinnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.