Ministeri kiittelee Viron alkoholiveron nostoa

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) pitää myönteisenä Viron aikeita nostaa alkoholiveroa.

Viron hallitus suunnittelee 15 prosentin korotusta maan alkoholiveroon vuoden 2015 alkaessa. Uutistoimisto BNS kertoo, että suunnitelman mukaan vuoden 2016 alussa alkoholiveroa nostettaisiin vielä kymmenellä prosentilla.

Huovinen ei usko, että veronkorotuksella olisi suuria vaikutuksia Suomeen ja esimerkiksi alkoholin tuontiin, koska hintojen lähtötaso on niin matala. Ministeri arvelee, että Viron päätöksen taustalla ovat alkoholin kulutuksen haitat ja toisaalta valtion taloudellinen tilanne.

Myös Panimoliitto arvioi, etteivät kaavaillut veronkorotukset vielä rauhoita Suomenlahden yli kulkevaa viinarallia.

Panimoliiton mielestä Suomen pitäisi vastata Viron päätökseen laskemalla maltillisesti alkoholiveroa ja etsimällä tasoa, jolla viinaralli rauhoittuu.

Johtava asiantuntija Esa Österberg Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta arvioi, että korotukset yhdessä voivat vaikuttaa Suomeen tuodun alkoholin määriin.

- Uskoakseni Virossa muuten vain käyvät ihmiset tuovat jatkossakin alkoholia, koska Viron hintataso on ilman verojakin Suomea alhaisempi.

Österbergin mukaan rikolliseen myyntiin tarkoitettu tuonti Virosta voi verotuksen kiristyttyä vähentyä, koska kannattavuus kärsii helpommin.