Monet alan yritykset tuplanneet liikevaihtonsa

Vuonna 2012 Mediverkolla oli Suomessa neljä lastensuojeluyksikköä. Nyt niitä on yhdeksän.

–Ala on kovassa murroksessa. Nyt tapahtuu paljon yritysjärjestelyitä, sanoo Mediverkko-konsernin lastensuojelupalveluiden johtaja Harri Pomell.

Mediverkko osti viime vuoden loppupuolella pielavetisen Karekuntoutuksen, jolla on kolme lastenkotia. Mediverkko tähyää myös uusia hankintoja.

–Maa on täynnä yksityisiä toimijoita, mutta vaihtelua on siinä, miten asiakkaiden tarpeisiin vastataan. Kiristyvät vaatimukset tekevät yksityisten toimijoiden työstä jatkuvasti haastavampaa, Pomell sanoo.

Yhtiön lastensuojelusektorin liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja se on tuplaantunut parissa vuodessa. Suomalaisen Mediverkon omistavat perustajalääkärit, avainhenkilöt sekä eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen.

 

Kansainvälisten pääomasijoittajien omistama Mehiläinen on kasvanut hyvää vauhtia. Mehiläisellä on Suomessa yhteensä 15 lastensuojeluyksikköä. Savossa yhtiö omistaa Savonlinnassa toimivan Sonetin.

–Vuosina 2012-2013 rakensimme kolme uutta yksikköä, sanoo Mehiläisen sektorijohtaja Marko Nikkanen.

Mehiläisen lastensuojelualan liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa.

Mediverkon Pomell uskoo, että lastenkotiala keskittyy jatkossa pienelle joukolle isompia toimijoita.

–Se on tällä hetkellä ajava voima. Kuntien ja viranomaisten vaatimukset kiristyvät. Se vaatii palveluntuottajilta enemmän taustaosaamista.

Nikkasen mukaan suurin syy keskittymiseen on muuttunut lastensuojelulaki, jossa perhehoidosta on tullut ensisijaista.

–Pienet palveluntuottajat ovat vaikeassa asemassa, kun asiakasmäärät ovat laskeneet, Nikkanen sanoo.

 

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Sirkka Koposen mukaan lakimuutos on johtanut myös siihen, että yksityisten lastenkotien määrä ei ole enää viime vuosina kasvanut, vaikka se on viimeisen kymmenen vuoden aikana yli kaksinkertaistunut. Lastenkotialan nykyistä murrosta voi kuvailla alan sisäiseksi uudelleenjärjestelyksi.

 

Turkulaisella Care Componentilla on 19 lastenkotia ja se on viisinkertaistanut liikevaihtonsa kolmessa vuodessa. Yhtiö on todennäköisesti Suomen suurin alallaan. Kasvu alkoi vauhdilla, kun Palvelurahasto tuli omistajaksi vuonna 2011. Yhtiö on kasvanut suurelta osin ostamalla muita.

–Yksi syy keskittymisen taustalla voi olla kilpailulainsäädännön muuttuminen. Nykyään pitää osata myös laskea tarjouksia. Se voi olla pienelle toimijalle vaikeaa, sanoo toimitusjohtaja Mika Ingi.

Nuorten ystävät ry:n omistaman liiketoimintakonsernin taustalla on yleishyödyllinen järjestö. Konsernilla on Suomessa 12 lastensuojeluyksikköä.

Tulosaluejohtaja Kari Matela ei näe alan keskittymistä ongelmallisena.

–Niin kauan kuin ala ei monopolisoidu ja tuottajia on Suomessa enemmän kuin pari, en näe kehitystä pahana, Matela sanoo.

Pomell uskoo, että bisneksen siirtyminen isompiin käsiin vain parantaa palveluita.

–Yksinyrittäjällä on rajalliset mahdollisuudet kehittää toimintaa.

Alan liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Kakkua riittää vielä jaettavaksi.

 

 

Fakta

Kasvu-ala houkuttaa uusia tekijöitä

Mehiläisen, Mediverkon ja Nuorten ystävien lisäksi muita suuria lastenkotipalveluita tarjoavia yrityksiä Suomessa ovat hurjasti kasvaneet Care Component ja Arjessa yhtiöt.

Arjessa yhtiöt rekisteröitiin kyseisellä nimellä kaupparekisteriin 1.2.2011.

Konsernin liikevaihto oli vuonna 2011 8,2 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 15,5 miljoonaa euroa.

Siihen kuuluvat muun muassa Pienkoti Aura Oy, Nuorisokoti Valokki, Puro, Lieppälintu ja joukko muita lastensuojelupalveluita tarjoavia yksiköitä.

Care Component on johtava yksityinen lastensuojelupalveluiden tuottaja Länsi-Suomessa. Yhtiö on merkitty kaupparekisteriin vuonna 2002. Sen liikevaihto oli vuonna 2010 3,2 miljoonaa euroa, vuonna 2011 6,6 miljoonaa euroa ja vuonna 2012 15,4 miljoonaa euroa. Yhtiö on kolmessa vuodessa viisinkertaistanut liikevaihtonsa.

Yhtiön toimialana on kaupparekisterissä lasten ja nuorten kuntoutus- ja uudelleenohjaustoiminta ja hoito- sekä terapiapalveluiden tarjoaminen.

Yksityisten lastenkotien määrä on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut, mutta viime vuosina kasvu on tasaantunut ja liiketoiminta keskittynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.