Näkymät muuta maata kirkkaammat: Pohjois-Savon yritysten odotukset ovat nousussa

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Kuopion alueen kauppakamarin julkistamassa elinkeinoelämän suhdannebarometrissä yritysten tulevaisuuden näkymissä on jo päästy lähelle finanssikriisiä edeltäviä lukuja.

Suhdannetilanne arvioidaan yhä vaisuksi. Pohjois-Savossa teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat alkuvuodesta muuta maata kirkkaammat.

– Yritysten hyvän vireen realisoituminen tuloksena antaa vielä odotuttaa itseään. Elinkeinoelämässä on kumminkin luottamusta tulevaan, ja sitä voi pitää erittäin hyvänä merkkinä, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi kommentoi kyselyn tuloksia.

Pohjois-Savon teollisuuden ja rakentamisen suhdannetilanne pysyi vaisuna syksyn ja alkutalven aikana. Nykyistä tilannetta kuvaava saldoluku oli tammikuussa -28, kun se oli lokakuisessa tiedustelussa -26.

Saldoluku lasketaan myönteisten ja kielteisten vastausten osuuksien erotuksena.

Suhdannenäkymät kirkastuivat viime vuoden lopulla. Lähikuukausien suhdanneodotuksien viimeisin saldoluku oli 27, kun saldoluku oli lokakuussa -8. Tammikuussa kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi suhdanteiden pysyvän lähikuukausina ennallaan. Paranemista odotti 30 prosenttia alasta ja 3 prosenttia arvioi suhdanteiden olevan hiipumassa.

Pohjois-Savon teollisuuden ja rakentamisen suhdanneodotukset ovat koko maan keskiarvoa kirkkaammat. Palvelualojen yritykset arvioivat tammikuussa suhdannetilanteen normaalia heikommaksi.

Tiedusteluvastaukset kerättiin tammikuun 2017 aikana. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 66 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 9 481 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.