"Naisia pörssiyhtiöiden hallitukseen, vaikka sitten sakkomaksun voimalla"

Ruotsin hallitus on valmis käyttämään sakotusta saadakseen lisää naisia pörssiyhtiöiden hallituksiin, kertoo Svenska Dagbladet.

Elinkeinoministeri Mikael Damberg (sd.) sanoo olevansa perin kyllästynyt siihen, että pörssiyhtiöt lupaavat vuosi vuoden perään, mutta eivät lunasta lupauksiaan tasa-arvon edistämisessä.

Damberg aikoo viedä valtiopäivillä läpi 280 pörssiyhtiötä ja 50 valtiojohtoista yritystä koskevan lain. Laki astuisi voimaan jo ensi vuoden alusta, mutta vasta vuonna 2019 yrityksille tuomittaisiin sakkomaksu, mikäli kumpaakin sukupuolta ei ole vähintään 40 prosenttia yhtiön hallituksessa.

Sakkomaksu on porrastettu yhtiön koon mukaan 250 000 kruunusta (26 250 eurosta) viiteen miljoonaan kruunuun (525 000 euroon).

Damberg myöntää, että pienoista parantumista sukupuolten välisessä tasa-arvossa on tapahtunut, mutta silti naisten saama keskimääräinen 32 prosentin edustus on liian pieni. Suhdeluvun paraneminen tapahtuu ministerin mukaan tuskallisen hitaasti.

Ruotsissa on havaittu eri alojen kulkevan tasa-arvossa eri jalkaa: kiinteistöalan pörssiyrityksien hallituksissa naisia on jo tavoitellut 40 prosenttia, kun taas energia-alan yrityksissä vain yksi seitsemästä hallitusjäsenestä on nainen.

Lähde: Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/regeringen-lagger-forslag-om-kvotering-i-borsbolag/i/senaste/om/naringsliv