Nokia-puhelin joutui tietosuojavaltuutetun syyniin –  laitteiden epäillään vuotaneen käyttäjätietoja Kiinaan

Puhelinmarkkinoilla perinteikäs Nokian brändi sai torstaina kolhun, kun Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi Nokian 7 Plus -matkapuhelinten lähettäneen kiinalaisille palvelimille tietoja esimerkiksi puhelimen sijainnista sekä sarjanumerosta. Tiedot päätyivät Kiinan valtio-omisteisen China Telecomin palvelimelle.

Suomessa uutiseen reagoi nopeasti tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, joka ilmoitti käynnistävänsä puhelimista selvityksen.

–  Meidän alustavan analyysin mukaan voidaan arvioida, että siinä on myös henkilötietoja siirtynyt, Aarnio sanoi.

Tietosuojavaltuutettu huomautti, että henkilötieto-käsite on laaja ja riippuu tilanteesta. Aarnion mukaan tietosuojavaltuutettu haluaa selvittää Nokian puhelimia valmistavalta suomalaisyhtiö HMD Globalilta, millä perusteilla tietoa on lähetetty.

–  Ideahan on, että tiedot liikkuvat vapaasti EU:n alueella, mutta kun mennään EU:n ulkopuolelle, pitää aina olla jokin oikeusperuste. Selvityspyynnöllä pyritään selvittämään, että onko tällainen oikeusperuste ollut.

Valmistaja: Henkilötietoja ei päätynyt ulkopuolisille

HMD Global kertoo sähköpostitse tiedotusvälineille lähettämässään lausunnossa, ettei puhelinmalli ole jakanut henkilötietoja ulkopuolisten kanssa.

–  Voimme vahvistaa, että mitään henkilöön yhdistettävissä olevia tietoja ei ole jaettu kolmansien osapuolien kanssa. Puhelintemme aktivointiohjelmisto, joka oli tarkoitettu käytettäväksi toisessa maassa, oli virheellisesti mukana yhden puhelinmallin (Nokia 7 Plus) yhden erän ohjelmistopaketissa.

Yhtiön mukaan virheestä johtui, että puhelin yritti lähettää aktivointitietoja ulkomaiselle palvelimelle.

–  Tätä tietoa ei kuitenkaan ole koskaan prosessoitu eikä ketään henkilöä ole voitu tunnistaa tietojen perusteella. Tämä virhe on korjattu jo helmikuussa vaihtamalla oikea maaversio ohjelmistopakettiin. Kaikkiin puhelimiin, joissa virhe oli, on lähetetty tämä korjaus, ja melkein kaikki käyttäjät ovat asentaneet sen.

HMD Global ei vastannut STT:n kommenttipyyntöihin muuten kuin lähettämällä lausuntonsa.

Nokia: Otamme turvallisuuden vakavasti

Tavaramerkkinsä yhtiölle lisensoinut Nokia kommentoi tapausta vain lyhytsanaisesti niin ikään sähköpostitse lähettämässään lausunnossa.

–  Nokia ottaa kaikkien Nokia-brändättyjen tuotteiden turvallisuuden vakavasti. Olemme tietoisia syytöksistä, ja katsomme HMD:n vastanneen niihin asianmukaisesti. Jatkamme yhteistyötä HMD:n kanssa varmistaaksemme, että yhtiön tuotteet vastaavat Nokia-puhelinten ystävien korkeita odotuksia.

Puhelimen kokoonpanosta Kiinassa vastaa taiwanilainen Foxconn, joka on maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.