Nokia yhä Suomen patenttikuningas – suomalaiset Euroopan kuudenneksi ahkerimpia patenttien hakijoita

Suomalaiset yritykset ja keksijät jättivät viime vuonna Euroopan patenttivirastolle 1  728 patenttihakemusta, viraston vuosiraportista selviää. Hakemusten määrä putosi edellisvuodesta 3,8 prosentilla, mutta hyväksyttyjen hakemusten määrä kasvoi 25,4 prosenttia.

Huomattavinta laskua oli digitaalisen viestinnän hakemusten määrässä, mutta ympäristöteknologian patenttihakemuksia jätettiin yli puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Vähintään 20 prosentin kasvua nähtiin myös paperi- ja tekstiilikoneissa, audiovisuaalisessa teknologiassa, kategoriassa "moottorit, pumput ja turbiinit" sekä kuljetusalalla.

Selkeästi eniten hakemuksia, 738, jätti yhä viestintäyhtiö Nokia. Toiseksi eniten Suomesta hakemuksia, 92, jätti Kone. Stora Enso ja Wärtsilä jättivät kumpikin 51 hakemusta, Valmet 47.

Nokia oli myös koko Euroopan 20. aktiivisin hakija ja kuudes digitaalisen viestinnän alalla.

Suomalaiset kuudenneksi ahkerimpia hakijoita

Yhteensä Euroopan patenttivirastolle jätettiin yli 174  000 hakemusta, mistä on edelliseen vuoteen kasvua 4,6 prosenttia. Koko Euroopan aktiivisin hakija oli Siemens. Kärkikymmenikössä oli kaikkiaan neljä eurooppalaista, kolme yhdysvaltalaista, kaksi eteläkorealaista ja yksi kiinalainen yritys.

Hakemuksia Suomesta kertyi 312 kappaletta miljoonaa asukasta kohti, mikä on kuudenneksi korkein määrä Euroopassa. Eniten hakemuksia asukkaita kohti teki Sveitsi, ja Suomen edelle kirivät myös Alankomaat, Tanska, Ruotsi ja Saksa.

Euroopan patenttivirasto edustaa 44 jäsenmaata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.