Nokian verkkopettymys syöksi osakkeen rajuun laskuun

Nokian verkkoliiketoiminnan vastoinkäymiset paiskasivat yhtiön pörssikurssin rajuun laskuun torstaina. Kurssi laski tulosjulkistuspäivän aikana peräti 17,5 prosenttia.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri myönsi, että yhtiön verkkoliiketoiminnalla on edessään haasteita loppuvuonna ja ensi vuoden puolella. Verkkomarkkinoiden odotetaan ensi vuonna supistuvan aiemmin odotettua enemmän eli 2–5 prosenttia. Se on Surin mukaan seurausta teknologisista siirtymistä, kovasta kilpailusta Kiinassa ja lyhyen aikavälin haasteista, jotka liittyvät operaattorien mahdollisiin yhdistymisiin eräissä maissa. Kuluneella neljänneksellä verkkoliiketoiminnan liikevaihto laski yhdeksän prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Surin mukaan nähtävissä on kuitenkin, että 4G-verkkojen jälkeen tulevien 5G-verkkojen kehitys on nopeampaa kuin mitä tähän asti on ennakoitu.

– Odotamme, että niitä aletaan rakentaa jo vuonna 2019. Nokia on hyvissä asemissa, Suri sanoi uutistoimistoille.

Surin mukaan erityisesti Kiinassa on kuitenkin odotettavissa erittäin tiukkaa kilpailua uusien verkkojen rakentamisessa.

– Emme aio taistella siellä markkinaosuuksista hinnalla millä hyvänsä, Suri sanoi.

 

Osinko kasvaa ensi vuonna

 

Verkkopuolen vaikeuksista huolimatta yhtiön oikaistu liikevoitto kasvoi ja oli heinä-syyskuussa 668 miljoonaa euroa, viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Taustalla oli ennen kaikkea hyvä tulos teknologialiiketoiminnassa, sillä sen liikevoitto kasvoi 73 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Nokia on kasvattanut patenttisalkusta saatavia lisenssituloja kolmen viime vuoden aikana niin, että tulotaso on tuplaantunut vuodesta 2014.

– Seuraava tavoitteemme on solmia uusia sopimuksia muun muassa Kiinassa ja Intiassa sekä uusilla aloilla kuten autonvalmistuksessa ja esineiden internetissä.

Surin mukaan Nokian hallitus suunnittelee esittävänsä 0,19 euron osinkoa tältä vuodelta, mikä on kaksi senttiä enemmän kuin viime vuodelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.