Nordean pääekonomisti: Lupaukset 200 000 uudesta työpaikasta utopiaa

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi, että poliitikkojen lupailemat 200 000 uutta työpaikkaa tällä vuosikymmenellä ovat täyttä utopiaa.

- Talouskasvun pitäisi olla 3,6 prosenttia joka vuosi, Kangasharju laskee.

Talouskasvun yltäminen 3,6 prosenttiin olisi suoranainen ihme, sillä Suomen talous on supistunut kolme peräkkäistä vuotta, ja ennusteet kahdelle seuraavalle vuodelle kertovat, että kasvu jää korkeimmillaankin hyvin vaisuksi.

200 000 uuden työpaikan saavuttaminen edellyttäisi myös tuottavuuden kasvun ratkaisevaa kiihtymistä. Suomen talouden suuria ongelmia on viime vuosina ollut tuottavuuden heikko kehitys.

Voimakas talouskasvu ilman tuottavuuden kasvua edellyttäisi Nordean mukaan sitä, että Suomessa sallittaisiin matalapalkka-alojen lisääntyminen. Reaalipalkat eivät saisi nousta ollenkaan.

Myös valoa edessä

Finanssikonserni Nordea arvioi, että Suomen talous kääntyy tänä vuonna nousuun, jos uusi hallitus kykenee rohkeisiin uudistuksiin. Kilpailukykyä parantavat uudistukset palauttaisivat yritysten ja kotitalouksien luottamuksen sekä vauhdittaisivat vientiä ja investointeja.

Lisäksi taustatukea tulee euroalueen vahvistumisesta ja öljyn hinnan laskusta.

Nordea korjaakin joulukuun synkkää talousennustettaan ylöspäin. Pankki arvioi nyt, että Suomen kokonaistuotanto pysyy tänä vuonna viime vuoden tasolla suunnan olevan kohenevaan päin. Kasvun odotetaan virkistyvän ensi vuonna 1,5 prosenttiin.

- Tämä kuitenkin edellyttää, että uusi hallitus aloittaa määrätietoiset talouden uudistukset. Jos niitä ei pian saada aikaan, luottamuksen puute siirtää investointeja ja talouskasvu jää ensi vuonnakin syntymättä, Nordea muistuttaa talouskatsauksessaan.

Joulukuussa Nordea ennakoi kokonaistuotannon supistuvan tänä vuonna ja yltävän ensi vuonna vain hentoon kasvuun.

Nordea ei usko eduskuntavaalien alla esitettyjä tavoitteita uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. 200 000 uuden työpaikan synnyttäminen tällä vuosikymmenellä on pankin mukaan mahdotonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.