Norjalainen Jackon Group mukaan M-Plast Oy:n toimintaan

Kaavilaisen eristevalmistajan M-Plast Oy:n omistuspohja on vahvistunut norjalaisen Jackon Groupin lähdettyä mukaan yhtiön toimintaan. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin solumuovivalmistaja, joka saa samalla jalansijaa savolaisella maaperällä. Jackon Group on mukana suulakepuristettuja polystyreenilevyjä (XPS) valmistavassa kaavilaisyhtiössä vähemmistöosakkuudella.

– Alustavat sopimukset on tehty ja kauppa konkretisoituu muutaman kuukauden kuluttua, kertoo M-Plastin toimitusjohtaja Henrikki Jussila.

Sopimusta ovat edeltäneet noin vuoden ajan kestäneet neuvottelut.

– Kyllä M-Plast tässä tapauksessa oli aloitteellinen. Etsimme pohjoismaista yhteistyökumppania, että saisimme lisää hartioita kaupankäyntiin ja koko markkinaan. Neuvottelut tuottivat sitten tulosta tässä kesän alussa, jatkaa Jussila.

Norjalaisyhtiön kanssa tehty yrityskauppa vahvistaa M-Plastin tuotesortimenttia. Samalla norjalaisjätin mukaantulo auttaa raaka-ainehankinnoissa, tuotekehityksessä sekä edistää pohjoismaista yhteistyötä.

Pitkään jatkunut taantuma on nakertanut rakennusteollisuutta kokonaisuudessaan ja sitä kautta myös M-Plastin toimintaa. Kuluneet vuodet ovat olleet yhtiölle taloudellisesti raskaita.

– Yrityskaupan myötä yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat myönteiset, sanoo Jussila.

Historiansa aikana M-Plast on käynyt läpi monenlaisia käänteitä. Alun perin yhtiö perustettiin Kaaville vuonna 1983. Yhtiön edellinen tuotantorakennus tuhoutui tulipalossa toukokuussa 2008. Sen jälkeen yhtiö joutui irtisanomaan kaikki työntekijänsä. Uusi halli valmistui keväällä 2010 ja saman vuoden joulukuussa ensimmäiset levyt tulivat ulos uuden linjaston kautta.

Tällä hetkellä M-Plast työllistää yhteensä 16 työntekijää. Tehdas pyörii kolmessa vuorossa viitenä päivänä viikossa. Tuotantokapasiteettia olisi varaa nostaa entisestään.

– On ollut haastavaa hakea omaa asemaa markkinoilla, mutta kovalla työllä sitä on saatu lisättyä. Emme tarvitsisi muuta kuin 20 prosenttia Suomen markkinoista, niin tehdas pyörisi täysillä koko ajan, toteaa Jussila.

Tilauskanta näyttää Jussilan mukaan nyt kohtuulliselta. Kotimaan markkinoiden lisäksi XPS-levyjä viedään myös Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan.

– Se kaikkein luonnollisin kotimarkkina meille on Savon alue. Meille on kuitenkin ollut hieman vaikeaa saada hyvää markkinaosuutta Kuopion ja Joensuun alueilla. Sen sijaan esimerkiksi Jyväskylässä meillä on todella hyvä edustus, Jussila jatkaa.

M-Plastin viime vuoden liikevaihto oli reilut kuusi miljoonaa euroa.

– Tänä vuonna tähtäämme samaan. Vaikka nousua ei vielä odoteta, niin ei tämä synkistely voi enää kovin kauan jatkua rakennusteollisuudessakaan.