Norjassa pelätään sähkön hinnan tuntuvaa kallistumista

Norjan hallitus haluaa lakimuutoksilla edistää sähkökaapeleiden rakentamista Norjasta muihin maihin. Yksityisten sähköyhtiöiden piirustuspöydillä onkin 1 400 megawatin kaapeleiden vetäminen Norjan mannermaalta Skotlantiin, Englantiin ja Saksaan.

VG:n haastattelema energia-asiantuntija Hogne Hongset ennustaa, että Norjan varsin pienten sähkömarkkinoiden liittäminen eurooppalaisiin sähkömarkkinoihin kaksinkertaistaa Norjassa myytävän sähkön hinnan.

– Euroopan sähkömarkkinat ovat 3 200 terawattitunnin markkinat. Norjan sähkömarkkina on vain 135 terawattituntia vuodessa. Mitä useammalla voimalinjalla norjalaismarkkinat on liitetty yleiseurooppalaisiin markkinoihin, sitä suurempi vaikutus niillä on Norjan sähköhintoihin, Hongset varoittaa.

Sähköyhtiöissä ollaan hintapaineista toista mieltä: kun muualla Euroopassa satsataan tuulivoimaan ja aurinkovoimaan, voidaan Norjan helposti hallittavalla vesisähköllä tulla apuun silloin kun tuuli ei puhalla eikä aurinko paista, ja sähkön myyntihinta on niinä aikoina myyjän mieleen.

Sähkö on nyt Norjassa varsin halpaa. VG:n keräämien hintatietojen mukaan Etelä-Norjassa sähkö maksaa 21 äyriä, noin kaksi eurosenttiä kilowattitunnilta. Keskisessä Norjassa kilowattitunti maksaa 26 äyriä, kolmisen senttiä.

– Ruotsissa sähkö maksaa 30 äyriä, Baltiassa 40 ja suuressa osassa Eurooppaa 30 äyriä. Viime vuonna kilowattitunti maksoi Norjassa noin puolet siitä kuin Isossa-Britanniassa, VG kirjoittaa.

– Hinnat tasoittuvat yhteismarkkinoilla. Kun sähkö on muualla kalliimpaa kuin Norjassa, tulee muiden Norjaa kalliimmista hinnoista määräävä tekijä, joka nostaa sähkön hintaa Norjassa, Hongset harmittelee.

Sähkön siirtomaksussa on nousupaineita, sillä Norjassakin on pakko päivittää 1960- ja 70-luvuilla rakennetut sähköverkot ajanmukaisiksi.

Lähde: VG

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/stroemprisene/tidligere-statoil-topp-tror-stroemprisene-dobles/a/23786136/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.