Ohjelmistoyritys Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät kolmen miljardin digijätiksi

Suomalainen ohjelmistoyritys Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät. Uuden yrityksen nimeksi tulee TietoEVRY. Yritysten tarkoituksena on luoda yksi Pohjoismaiden kilpailukykyisimmistä yrityksistä digitaalisten palveluiden ja ohjelmistoliiketoiminnan alueella, Tieto tiedottaa.

Tiedon ja Evryn yhteenlaskettu liikevaihto on noin kolme miljardia euroa. Työntekijöitä uudella yhtiöllä olisi 24  000.

Yhdistymistä perustellaan kymmenien miljoonien eurojen vuosittaisilla kustannussäästöillä ja yritysten toisiaan hyvin täydentävillä liiketoiminnoilla Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa.

Yhdistyvät yritykset pohjolan suurimpia ohjelmistotaloja

Tieto on pohjoismaisessa mittakaavassa suuri, yli 50 vuotta sitten perustettu ohjelmisto- ja palveluyritys. Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli 1,6 miljardia euroa. Tieto on kuluneen vuosikymmenen aikana käynyt läpi suuria muutoksia. Uutisia ovat sävyttäneet suuret irtisanomiset.

Toukokuussa Tieto ilmoitti yt-neuvottelujen päättyneen 190 työpaikan vähennykseen. Irtisanomiset liittyivät yhtiön uuteen strategiaan. Viimeisimmässä osavuosikatsauksessa yhtiö ilmoitti yhdeksän prosentin liikevoitosta.

Evry on Oslon pörssiin listattu tietotekniikkapalveluita ja ohjelmistoja toimittava yritys. Työntekijöitä sillä on yhteensä 8  500.

Valtion sijoitusyhtiö kannattaa yhdistymistä

Teknisesti yhdistyminen toteutetaan siten, että Evry sulautuu Tietoon. Evryn osakkeenomistajat tulevat omistamaan uudesta yhtiöstä 37,5 prosenttia ja saavat 200 miljoonan euron käteiskorvauksen.

Yhdistyminen vaatii vielä yritysten yhtiökokousten sekä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Suurimmat osakkeenomistajat ovat kuitenkin sitoutuneet sulautumisen toteutukseen. Esimerkiksi kymmenesosan Tiedosta omistava valtion sijoitusyhtiö Solidium ilmoitti tukevansa yritysten yhdistymistä.

Sulautumisen odotetaan toteutuvan kuluvan vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.