Olvi kuohuu surutta Valko-Venäjällä

Sitä virhettä Audrius Miksys tuskin haluaa tehdä uudestaan. Lidskoje-panimon johtaja meni arvostelemaan viranomaisten toimintaa Valko-Venäjän pääministerille päin naamaa.

Seuraavana päivänä panimon ovelle ilmestyi liuta valtion tarkastajia.

–Minun oli pakko vetää sanani takaisin ja pahoitella. Sen jälkeen tarkastajat lähtivät heti, Miksys kertoo.

–Tällaisia pelejä täällä pitää pelata.

 

Valko-Venäjä vaatii yrittäjältä kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja paikallisten erityispiirteiden nielemistä. Onnistuessaan bisnes voi olla hyvin tuottoisaa.

Pienessä Lidan kaupungissa sijaitseva Lidskoje on hyvä esimerkki.

Olvi osti enemmistön perinteikkäästä panimosta vuonna 2005 ja omistaa siitä nyt yli 90 prosenttia. Kaikki, mitä panimo pystyy tuottamaan, menee kaupaksi saman tien. Myös Venäjän markkinat vetäisivät, mutta niille ei riitä myytävää.

Lidskoje on maassa alan toiseksi suurin toimija, heti Coca-Colan jälkeen.

–Minun tehtäväni on päästä ykköseksi, Miksys sanoo.

 

Olvi-kaupan jälkeen pullotuslinjat uusittiin ja uutta kapasiteettia rakennetaan lisää. Automatisoinnin takia työntekijöiden määrä vähenee kymmenillä joka vuosi.

Valko-Venäjä on markkinana kehittymätön, mutta mahdollisuuksia on paljon, kertoo asianajotoimisto Soraisen osakas Maksim Salahub.

Sorainen perusti toimiston Minskiin viisi vuotta sitten, ja Salahub värvättiin paikan päältä. Sorainen konsultoi sekä ulkomaisia että paikallisia yrityksiä ja julkista sektoria.

Autoritaarisessa maassa on erikoisuutensa. Osa toimialoista, kuten kemianteollisuus, on valtion hallinnassa. Valtio haluaa pitää työllisyyden korkealla ja palkat kohtalaisina, mikä nostaa inflaatioriskiä.

–Älä luota liikaa kokemuksiin Ukrainasta tai Venäjästä, sillä Valko-Venäjällä on omat erityispiirteensä. Ajattele pitkällä, 10–15 vuoden aikavälillä, Salahub neuvoo.

 

Valuutta on ollut epävakaa. Pari vuotta sitten Valko-Venäjä joutui devalvoimaan ruplaansa lähes 40 prosenttia.

Myös oikeudenkäytön osalta on parantamisen varaa, sillä presidentti Aleksandr Lukashenkon hallituksen asetukset voivat mennä parlamentin säätämien lakien edelle. Sen sijaan oikeusistuimien päätökset ovat nykyään johdonmukaisempia kuin muutama vuosi sitten.

Kehitystä on tapahtunut, Salahub sanoo. Hallitus haluaa ulkomaisia investointeja. Esimerkiksi Olvi, Heineken ja McDonald’s ovat menestyneet, kuten myös Unileverin omistamat Ingmanin jäätelöt.

Audrius Miksysillä on panimossaan muutama työntekijä, jotka eivät tee muuta kuin raportoivat yrityksen asioista valtiolle. Miksysin on esiteltävä yhtiön budjetti joka vuosi hallituksen edustajille.

–Sitä sitten miettii, että mitä jos he eivät hyväksykään sitä.

 

Keskusjohtoisuudesta on hyötyäkin: Oligarkkeja ei ole. Myös korruptiota on vähemmän kuin Ukrainassa ja Venäjällä.

Miksys vakuuttaa, ettei ole törmännyt korruptioon. Lidan kaupunginjohtaja saattaa tosin soittaa ja pyytää rahaa esimerkiksi kaupungin vuosipäivän järjestelyihin.

–Virkamiehet eivät pyydä rahaa itselleen vaan kaupungille, Miksys puolustelee.

Vaikka pelisäännöt ovat välillä absurdeja, muutoksia on saatu aikaan. Kun Lidskoje siirtyi Olville, yhtiöllä sai olla vain yksi auto johtajien käyttöön. Panimo valitti, ja nyt työsuhdeautot ovat sallittuja.