Omakotitalojen hintataso pysynyt vakaana

Omakotitalojen hintataso on pysynyt Kuopiossa viime vuosina melko tasaisena. Tämä käy ilmi Maanmittauslaitoksen tilastoista.

Asemakaava-alueella olevan asuinpientalokiinteistön mediaanihinta oli Kuopiossa viime vuonna 175 000 euroa. Se on pysynyt melko samalla tasolla myös edelliset viisi vuotta.

Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen kertoo, että Kuopiossa valtaosa asemakaava-alueen omakotitaloista sijaitsee kaupungin vuokratontilla, joten ne eivät näy Maanmittauslaitoksen rekisterissä lainkaan. Sen vuoksi tilasto ei yksinään anna tarkkaa kuvaa Kuopion omakotitalojen hintatasosta.
 

Myös kiinteistönvälittäjien hintaseurantapalvelun mukaan hintataso on pysynyt kaksi edellisvuotta vakaana. Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjän Jaakko Korpelan mukaan kaikki Kuopion välittäjät myivät viime vuonna yhteensä 262 omakotitaloa, kun edellisvuonna myyntimäärä oli 255.

Myytyjen omakotitalojen keskineliöhinta oli kahtena peräkkäisenä vuonna noin 1 650 euroa.

Omakotitalon keskihinta oli viime vuonna 216 000 euroa, mikä oli tuhat euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Korpela tarkasteli tilastosta myös eri ikäisten asuntojen hintoja. Vuosina 1980–1990 valmistuneiden omakotitalojen keskihinta oli viime vuonna Kuopiossa 186 000 euroa, vuosina 1991–2000 valmistuneiden talojen 247 000 euroa ja vuosina 2001–2016 valmistuneiden talojen 301 000 euroa.

Korpelan mukaan viime vuonna myytiin 1980-luvulla rakennettuja omakotitaloja kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös niiden keskihinta nousi 4 prosenttia.

1980–2016 rakennettujen omakotitalojen osuus oli viime vuonna noin 67 prosenttia kaikista asuntokaupoista.

Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Pekka Linna arvioi, että asuntokauppa on lähtenyt hyvin käyntiin tammikuussa.

– Kuopiossa välittäjät tekivät asuntokauppoja tammikuussa 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden tammikuu oli kuitenkin keskimääräistä huonompi.

Linnan mukaan Ylä-Savossa omakotitalokauppaa on tehty alkuvuonna vilkkaammin kuin vuotta aiemmin. Varkaudessa kauppaa käydään suunnilleen edellisvuoden tahtiin. Myös Siilinjärvellä kauppa on lähtenyt hyvin käyntiin helmikuussa.
 

Kuopion Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Arvo Hyvärinen arvioi, että omakotitalojen kauppa käy hyvin etenkin Kuopiossa ja lähialueilla.

– Sen sijaan maaseudulla kauppa käy verkkaiseen tahtiin. Moniin kohteisiin on haasteellista löytää ostajaa.

Hyvärinen kertoo, että 215 000 euron keskihinta omakotitaloissa on pysynyt Kuopiossa melko ennallaan jo muutaman vuoden.

– Sen sijaan maaseudulla hintataso on laskenut.

Hyvärisen mukaan uudehkojen omakotitalojen hinnat vaihtelevat 250 000 eurosta 500 000 euroon. Siitä kalliimpia omakotitaloja on myynnissä hyvin vähän.

Hän korostaa, että omakotitalon myynnissä on tärkeää oikea hinnoittelu.

– Jos kahdessa tai kolmessa kuukaudessa ei löydy vakavaa ostajaehdokasta, niin on myönnettävä, että hintapyyntö on liian kova.

Toimitusjohtaja Aaro Tanskanen Kiinteistömaailma Kuopio Aapelista kertoo, että asuntokauppaa on käyty tammikuussa enemmän kuin vuotta aiemmin tammikuussa. Se koskee myös omakotitalokauppaa.

– Nopeimmin käyvät kaupaksi 250 000 – 300 000 euron hyväkuntoiset omakotitalot. Harvoilla on nykyisin osaamista tai aikaa tehdä isompaa remonttia.

Savon sisällä isot erot

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan omalla tontilla sijaitsevan omakotitalon mediaanihinta oli viime vuonna Iisalmessa 133 500 euroa, Kuopiossa 175 000 euroa, Pieksämäellä 100 000 euroa, Siilinjärvellä 242 500 euroa ja Varkaudessa 100 000 euroa.

Mediaanihinta saadaan, kun kaikki hinnat asetetaan suuruusjärjestykseen ja valitaan niistä listan keskimmäinen hinta.

Maanmittauslaitoksen mukaan venäläiset ostivat vuonna 2016 Suomesta yhteensä 155 kiinteistöä, kun huippuvuonna 2008 vastaava luku oli 907 kauppaa.

Pohjois-Savossa venäläiset tekivät viime vuonna vain kolme kiinteistökauppaa ja Etelä-Savossa 35.