Oman elämänsä todellinen seppä terien äärellä – Heimo Rosellilla, 77, on vuosikymmenien kokemus puukkojen valmistamisesta

Kuhmoislainen puukkomestari Heimo Roselli, 77, on elänyt yrittäjän arkea yli 40 vuotta. Tällä hetkellä mies käyskentelee pajallaan Rosellintiellä kuin kotonaan, mutta tekee samalla hiljaisia jäähyväisiä.

– Kyllä minä täällä pajalla vielä aion aktiivisesti tulla käymään. En minä tästä kokonaan luovu, Roselli juttelee tyytyväisesti hymähdellen.

Jokin aika sitten Roselli vaihtoi yrityksensä hallituksen puheenjohtajahaalarin hallituksen jäsenen vermeisiin. Toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä hänen poikansa Mika Roselli, mutta kuluvan vuoden aikana Roselli Oy:n pääomistajaksi vaihtuu Ruotsissa asuva Pasi Helin. Roselli kuvaa Heliniä markkinointitaituriksi.

– Eipä me olla markkinointia juuri aiemmin tehtykään. On myyty silloin, kun joku on keksinyt näitä tilata, Heimo Roselli naurahtaa.

Vaikka markkinointi edellä ei Roselli ole tietään tietoisuuteen raivannut, on laatu puhunut puolestaan. Intohimoisesti tuotteisiinsa suhtautuva Roselli on hionut teriään ja kehitellyt jopa oman teräksen, joka sai hiljattain patentin.

– Perusraaka-aineenahan tämä on hyvin yksinkertainen, joidenkin on ollut vaikea uskoa, että tämä on tottakaan, Roselli sanoo ja esittelee vahvaa, mutta taipuisaa puukon teräosaa.

– Mutta kyllä se teräs käyttäytyy omien lakien mukaan, ei me uusia lakeja voida sille luoda, hän lisää.

Rosellin puukkopaja työllistää noin kymmenkunta henkeä. Kuvassa Henri Laaksonen pistää terät uuniin. Kuva: Anne Lius-Liimatainen
 

Rosellin puukot, veitset ja kirveet ovat saaneet jalansijaa jo yli kahdestakymmenestä maasta. Saksa on suurin, Japani tuorein vientimaa. Ranskasta löytyy jopa oma fanikerhokin.

– Ja Sveitsiin saimme siten asiakkaita, kun täällä kävi kerran eräs sveitsiläinen perhe, jonka rouva ihastui suunnattomasti meidän kirveeseen. Alppimännyt kun on väkkyräisiä, niin tällä sai niitä hyvin pilkottua, Roselli esittelee 90-luvulla tuotevalikoimaan tullutta kirvestä.

– Seuraavan kerran, kun Sveitsistä tänne saavuttiin, oli heillä mukanaan jo pitkä lista, että montako kirvestä tarvitaan, Roselli naurahtaa.

Puukkotehtaan pääpajalta on kivenheitto viereiselle pajalle, jossa työt kuumien ja kookkaiden koneiden parissa jatkuvat. Rautpohjan tehtaalta tullut jättimäinen pudotusvasara eli heijari on yksi katseenvangitsijoita. Heijari viimeistelee teräksen puukon muotoon.

– Jokaisen työvaiheen olen joutunut huolella suunnittelemaan. Kaikki näistä ovat yhtä tärkeitä, Roselli kertoo esitellen varsin vaiherikasta valmistusta.

Heimo Roselli löysi pudotusvasaran eli heijarin Rautpohjan tehtaalta, josta se matkasi Kuhmoisten Harmoisten kylään puukkopajan työvälineeksi. Kuva: Anne Lius-Liimatainen
 

Yksi pajan kulmista on pyhitetty nahkatupeille, kokonainen huone taasen puiselle puuhalle. Huoneen seinä on täynnä visakoivuklapeja, joista valmistuu kahvoja.

Rosellin puukkotehdas työllistää kymmenkunta henkeä. Uusia investointeja täytyisi koneisiin tehdä, mutta suurin osa vanhoista työjuhdista toimii vielä moitteetta. Puukon, veitsen ja kirveen valmistus on vahvasti käsityötä, se tulee Rosellin luomaa pajakulttuuria seuratessa selväksi.

Kuhmoisten pajalla syntyy vain omia malleja tiettyyn tarkoitukseen.

– Jokaiselle yksityiskohdalle on perusteltu selitys. Taideteosten tekemisen jätän muille.

– Olen minä jonkin verran sekoittanut Suomen puukkokulttuuria tuotteillani, kuhmoislainen Roselli naurahtaa.

Puukkopaja on ollut Kuhmoisissa nyt yli 40 vuoden ajan. Kuva: Anne Lius-Liimatainen
 

Tänä päivänä puukoille on yhä kysyntää. Sen Roselli uskoo olevan suosioon nousseen retkeily- ja eräkulttuurin ansiota. Yleismessuille Roselli ei puukkoineen kuitenkaan kinua. Aikuisten muuttunut asenne puukkoa kohtaan huolestuttaa mestaria.

– Puukko on työkalu, ei pahanteon väline, Roselli toteaa ykskantaan.

Roselli Oy

Puukkoja vuodesta 1976 lähtien

Seppä Heimo Roselli Harmoisten kylästä Kuhmoisista teki ensimmäisen puukkonsa noin 10-vuotiaana.

Puukonteosta innostunut Roselli valmisti ensin puukkoja itsensä ja ystäviensä tarpeisiin.

Roselli perusti oman yrityksensä vuonna 1976 ja ryhtyi kehittelemään tuotteitaan aktiivisesti.

Rosellin puukkopaja valmistaa tällä hetkellä puukkoja, veitsiä ja kirveitä.

Pajalta on matkannut teräaseita, työkaluja ja esineitä myös erinäisiin näytelmiin, elokuviin ja televisio-ohjelmiin. Esimerkiksi elokuvassa Nuijasota on Rosellin valmistamia tuotteita.

Tuotteita viedään nyt yli 20 eri maahan.

Uusin Rosellin valloittama maa on Japani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Tjäreborg ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt jatkavat toimintaansa normaalisti, matkakohteissa jumissa olevat matkustajat yritetään kotouttaa mahdollisimman pian

Finnpulp: Kustannusarvio nousi – rakentamispäätös on nyt 1,6 miljardin euron päässä

Epätietoisuus kalvaa kotona ja kohteessa – "Tjäreborgin suunnalta ei ole kuulunut pihaustakaan"

Kymmenientuhansien brittien Lapin-matka vaakalaudalla Thomas Cook -konkurssissa, Lapin yrityksiä uhkaa iso tulonmenetys

Mitä Tjäreborgin emoyhtiön konkurssi tarkoittaa suomalaismatkustajalle?

Matkailututkija: Perinteisen pakettimatkailun aika on ohi – Tjäreborgin voi olla vaikea korvata Thomas Cookin järjestämiä lentoja

Euroalueen kasvu sakkaa – ostopäällikköindeksi alimmilleen kuuteen vuoteen

Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

Britannia aloitti rauhanajan suurimman operaation: yli 150 000 Thomas Cook -matkatoimiston asiakasta tuodaan kotiin vuokrakoneilla

Lennot Turkista ja Madeiralta toteutuvat – kaksi kolmasosaa Tjäreborgin maanantain paluumatkustajista pääsee alkuperäisillä lennoilla Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.