Operaattorit eivät innostu kytkykaupasta, vaikka viimeinen rajoitus poistuu

Kytkykaupan vapauttaminen vuonna 2006 veti kännykkä–liittymä-pakettien kaupan kovaan vauhtiin, mutta ajat ovat muuttuneet. Vaikka kytkykaupan viimeinen rajoitus on poistumassa, teleoperaattorit eivät näe suurta kysyntää uusille pakettitarjouksille.

Nykyisin katsotaan, että kuluttajat haluavat ostaa matkapuhelimen osamaksulla ja erikseen puhelinliittymästä.

Laissa määrätään tällä haavaa, että jos operaattori tarjoaa yhteispaketissa päätelaitetta ja puhelinliittymää, samanlainen liittymä pitää olla tarjolla myös erikseen. Kesäkuussa tämä rajoitus poistuu, eli asiakkaille on mahdollista tarjota uusia kännykkä–liittymä-paketteja.

Puhelin hankitaan osamaksulla

Lakimuutos tuskin aiheuttaa isoa muutosta markkinoilla, arvioi kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen DNA:sta.

– Mahdollista toki on, että jatkossa esimerkiksi lapsikohderyhmälle voitaisiin rakentaa oma kytkypaketti, jossa nettiä ei voisi käyttää iltaisin. Paketissa liittymää ei voisi ostaa ilman älypuhelinta, Väisänen pohtii.

Hänen mukaansa suosituin tapa hankkia puhelin on kolmen vuoden osamaksumalli ilman kuluja.

Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo, että kytkykauppapaketteja ei ole ollut tarjolla enää moneen vuoteen. Myöskään Telialla ei uskota, että vapauttaminen juuri vaikuttaisi kytkykauppaan.

– Meillä voi olla yksittäisiä kampanjoita mobiililaajakaistan puolella niin, että tabletin ja mobiililaajakaistan voi saada edullisempaan hintaan. Puhelimissa ei tällaisia ole, sanoo Telian liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist.

Elisan liittymistä asiakkaat suosivat paketteja, joissa kuukausimaksuun sisältyy rajaton 4g-netti sekä puhelut ja viestit. Puhelimissa kysyntä on siirtynyt hieman arvokkaampiin laitteisiin. Kun perusälypuhelimen keskihinta vielä muutama vuosi sitten oli sadan euron paikkeilla, nykyisin puhutaan jo lähes 200 euron laitteista.

Siirtymävaihe 5g:hen

Nähtäväksi jää, synnyttääkö siirtymävaihe 5g-verkkoon ja -laitteisiin uusia kytkypaketteja. Erilaisia kokeiluja uudesta tekniikasta on jo vireillä.

– 5g-verkkotaajuuksien huutokaupan odotetaan toteutuvan tänä vuonna, ja uusi tekniikka saa myös standardit. Verkkojen rakentamisen uskotaan käynnistyvän loppuvuodesta tai ensi vuoden aikana. Uusia päätelaitteita tulee markkinoille, kun verkkoja otetaan kaupallisesti käyttöön, Väisänen selvittää.

Virkki uskoo, että uutta tekniikkaa otetaan käyttöön ilman toimintamallin muutoksia myynnissä.

– Verkko laajenee ja erityyppiset laitteet, kuten mobiililaajakaistareitittimet ja puhelimet, lanseerataan markkinoille ripotellen niin, että yhtä läpimurtoajankohtaa ei voi määrittää.

Liittymien puhelinmyyntikiellolle esitetään jatkoa